Palvelulle

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Palvelun omistajalle digitalisaatio asettaa isoja haasteita teknologian kehitysnopeuden ja käyttöönottotahdin ollessa muita teollisuudenaloja nopeampi. Monen yhteisön johtajalle tietotekniikka vain sivuaa itse yhteisön ydintoimintaa - mutta silti sähköisten palveluiden tarjoamiselle kasvaa paineita ja niiden suunnittelu ja rakentaminen vaatii paljon perehtymistä ja asiantuntijaresursseja joita ei välttämättä ole käytettävissä. Vääriä valintoja tehdessä investointi saattaa vaatia uudelleenrakentamista ennen aikojaan ja väärälle valitulle teknologialle sopivan toimittajan löytäminen myöhemmin saattaa olla vaikeaa ja kallista.

Yhteisön päättäjälle toimiva, joskin työläs vaihtoehto tehdä oikeita valintoja vähillä resursseilla on itse perehtyä verkkopalveluiden ratkaisuihin ja analysoida paras vaihtoehto eri arkkitehtuureista, tekniikoista ja kehityksen trendeistä.

Sivulle on koottu yhteenveto eri osa-alueista auttamaan päätöksenteossa. Se ei ole valmis eikä täydellinen, kuten käsittelemä aiheensakkaan.

Sisällysluettelo

Päätelaitteet

Palvelun kohderyhmä ja sen suhde palveluun yleensä määrittelee palvelun toteutustavan ja arkkitehtuurin. Jos käyttö on satunnaista, enimmäkseen tekstityyppisen tiedon käsittelyä ja tapahtuu tietokoneelta - luonnollinen tapa on toteuttaa se web-selaimessa ja valittavana on useita eri frameworkkeja ja arkkitehtuureita.

Komponenttien ja arkkitehtuurin valinta monimutkaistuu jos palvelua:

  • käytetään säännöllisesti / toistuvasti
  • käytetään eri päätelaitteilta kuten tietokoneelta ja mobiililaitteesta
  • käytetään päätelaitteeseen asennetulla sovelluksella
  • käsittelee tekstiä monimutkaisempia aineistoja kuten karttoja, videota tai ääntä


käytetään säännöllisesti

käytetään eri päätelaitteilta

käytetään päätelaitteeseen asennetulla sovelluksella

käsitellään tekstiä monimutkaisempia aineistoja

Arkkitehtuurit

Esimmäisen sukupolven palveluita kehitettiin enimmäkseen templaatti-järjestelmien avulla. Yksinkertaisimmillaan kaikki tietokantakyselyt tehtiin käsin suoraan käyttöliittymän templaateista ja niiden kehittäminen ja ylläpito oli hidasta ja kallista.

Toisen sukupolven arkkiehtuuriksi voidaan kutsua asiakas-palvelin arkkiehtuuria jossa itse sovellus muodostuu palvelimessa jatkuvasti pyörivästä sovelluksesta tietokantoineen ja käyttäjän päässä oli pelkistetty käyttöliittymä ja sen yhteydet, metodit sovellukseen.

Kolmannen sukupolven palvelut noudattavat usein MVC (Model view controller, malli-näkymä-käsittelijä) arkkiehtuuria jota on jo pitkään käytetty henkilökohtaisen tietokoneiden graafisissa ohjelmistoissa.


Java ja applikaatioserverit, Frameworkit, RESTful, rikkaat asiakaat

Teknologiat

html5

Frameworkit

Drupal on selainpohjainen sisällönhallintajärjestelmä (CMS), jonka avulla luot, hallitset ja julkaiset sisältöä verkkosivuille ilman teknistä osaamista verkkosivujen toteuttamisesta. Drupal soveltuu pienten verkkosivujen toteutuksesta aina laajoihin ja haastaviin verkkototeutuksiin.

Wordpress

Joomla

Django

Javascript

jQuery

AngularJS angularjs.org

Mobiiliapplikaatiot

Tietokannat

MariaDB

PostgreSQL

Elastic

Lait ja sertifikaatit

Mediakortti

Rekisteriseloste

Tietoturvaseloste

EU direktiivit

Viranomaisvaatimukset

KATAKRI

Tunnistaminen

TUPAS

Palvelulle/TUPAS

Julkisen Avaimen Infrastruktuuri (PKI)

Seuranta

Google Analytics

Maksaminen

Sopimukset