OpenSC

Kohteesta DigiWiki
Versio hetkellä 10. kesäkuuta 2024 kello 09.03 – tehnyt TUOMALA JUHA 10000350X (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OpenSC käyttää nykyään aina PC/SC rajapintaa USB-lukijoihin ja tarjoaa sovelluksille pkcs#11-pluginin sekä paljon työkaluja.

OpenSC (Open Smart Card) on avoimen lähdekoodin lisenssillä toteutettu laaja älykorttiohjelmisto jonka kaikilla erilaisten korttien tuella ja toiminnoilla ei ole merkitystä suomalaisten virallisten henkilötunnisteiden käyttäjien kannalta.

Suomalaisittain OpenSC-projektilla on mielenkiintoisia vaiheita vuosina 2001-2005 jolloin projektin alullepanijoita olivat olivat Juha Yrjölä, Timo Teräs ja myöhemmin Antti Tapaninen liittyi mukaan[1]. Yksi näistä joutui keskeyttämään osallistumisen henkilökohtaisista syistä vuodeksi, jonka aikana projektin muut ulkomaalaiset kehittäjät veivät kehitystä suomalaisten vastustamaan suuntaan ja tahot riitautuivat pysyvästi. Erimielisyyksien johdosta projektin silloinen verkkotunnus opensc.org ja siellä pyörivä Trac-projektinhallintapalvelu lakkasivat toimimasta ja projekti siirrettiin opensc-project.org tunnuksen alle, josta se sittemmin on siirtynyt github.com palveluun.

Mikä vaikutus suomalaisten kannalta kaikella oli mm suomalaisen henkilökortin tukeen on vaihdellut vuosien saatossa, nykyään suomalaiset kortit eivät edes toimi sillä vaikka OpenSC on oletusrajapinta avoimen lähdekoodin ympäristöissä varmennekorteille.

Sisällysluettelo

Uudet kortit ja lukijat

Kortin tyypin rautatunnus (ATR) täytyy olla mäpätty OpenSC-ajuriin joka osaa kommunikoida kortilla olevan käyttöjärjestelmän kanssa (Card Operating System). Lista on kovakoodattu OpenSC-binääreihin, mutta siitä voi tehdä poikkeuksia sitomalla ATR:n ja ajurin /etc/opensc.conf tiedostossa.

Katso myös

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. [https://web.archive.org/web/20020205111455/http://www.opensc.org/ 06 Nov 2001: Initial release (version 0.2.0). OpenSC 0.2 was created on 2001-11-06 by Juha Yrjölä and Timo Teräs. Viitattu 2024-06-10