Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Digivirasto/Notifiointisotku

693 merkkiä lisätty, 25. maaliskuuta 2024
ei muokkausyhteenvetoa
[[Tiedosto:Belgian.taxman.login.png|right|thumb|300px|Belgian [https://finance.belgium.be/ verottajan] eurooppalainen sisäänkirjautumissivu jossa ei ole Suomea.]]
'''Notifiointisotku''' tarkoittaa [[Digivirasto]]n aiheuttamaa sähköisen asioinnin sotkua [[eIDAS|eIDAS-asetuksen]] (''N:o 910/2014'') siirtymäkauden notifikaatioista, jotka jätettiin kokonaan tekemättä. Asiasta on 2020 esitetty eduskunnassa [https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_73+2020.aspx kirjallinen kysymys] (kansanedustaja Kaisa Juuso (ps)), johon kuntaministeri Sirpa Paatero antoi [https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_73+2020.pdf?lang=fi vastauksen] 12.3.2020.
 
 
__TOC__
 
 
== eIDAS-asetus ja sen laiminlyönti ==
Euroopan unionin eIDAS-asetus (asetus, ei laki) määrittelee sähköiseen tunnistamiseen ja sähköisiin allekirjoituksiin liittyviä säädöksiä, jotka tulivat heti voimaan kaikissa yhteisön jäsenmaissa 1.7.2016 ilman kansallista ratifiointia. Asetuksen tarkoitus oli mm. laajentaa joissakin maissa olevat kansalliset lait kattamaan kaikki jäsenmaat ja kaikkien maiden sähköisillä välineillä tehdyt asiointitapahtumat.
* [https://esignature.ec.europa.eu/efda/notification-tool/#/screen/browse/list/QSCD_SSCD Qualified Signature/Seal Creation Devices and Secure Signature Creation Devices]
Vuoden 2021 alusta myönnetyille korteille mitään notifiointia tai kertomuksia ei tarvitse yhteisön valvontaelimille lähetellä, koska ulkomaalainen korttivalmistaja on ne jo tehnyt. Ongelma koskee G2 molempia- ja G3 ensimmäisen sukupolven kortteja joita 99,99% kaikista Suomen noin miljoonasta kortista on[[{{Template:Citation needed]]}}. Näiden vanhenemiseen ja normaaliin vaihtoon menee vuosia, koska G3 ensimmäinen sukupolvi (G3.1) otettiin käyttöön 2017 alusta ja sen myöntämisjakso loppui 31.12.2020, eli viimeinen käyttäjälle luovutettu kortti tulee olemaan voimassa siitä eteenpäin viisi vuotta, 2025 loppuun asti.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisella henkilökortilla ei voi asioida ulkomaisissa palveluissa, kuten eIDAS-asetus alunperin tarkoitti. Asia ei ole vähäpätöinen, siitä osoituksena Digivirasto on itse toteuttanut vaadittavat yhdyskäytävät Suomi.fi-tunnistuspalveluunsa ja näillä ulkomaalaisilla välineillä pääsee siten kirjautumaan julkisiin palveluihin kuten yritysrekisteri (PRH) tai verottajalle.
* allekirjoittamisvälineen ilmoittamisen määräaika umpeutui 1.7.2017.
* suomalaisille joille asialla on merkitystä, korjaus vaatii uuden 55€ kortin hankkimista
 
== Nykytilanne ==
* [[Henkilökortti#G3.1|G3.1 korttien viimeiset voimassaoloajat]] loppuvat 2025(?)
* Uudet kortit piti notifioida [[Digitaalinen henkilöllisyys]] valmistuttua (eka lompakko)
* Hanketta [https://dvv.fi/digitaalisen-henkilollisyyden-uudistus ei käsitelty edukunnassa]
* Lompakkoa jolle ei tullut lakia, ei notifioitu, ei myöskään henkilökortteja (miksi ei?)
* Valtio aloitti uuden [[Euroopan_Unioni/Lompakko|EU-lompakko]] hankkeen joka notifioidaan
* Ilmeisesti henkilökortit on tarkoitus taas notifioida samalla
* Mitään ei ole notifioitu vieläkään eikä suomalaiset välineet käy eIDAS-tunnisteina ulkomailla
== Katso myös ==

Navigointivalikko