SATU

DigiWiki
Versio hetkellä 14. kesäkuuta 2016 kello 19.00 – tehnyt TUOMALA JUHA 10000350X (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

SATU (sähköinen asiointitunnus) on toinen, vuonna 199? Suomessa käyttöönotettu henkilöä yksilöivä tunnus. Tunnus luodaan henkilölle hänen anoessaan esimmäistä kertaa henkilötunnistetta joka sisältää sellaisen. Tästä johtuen jokaisella suomalaisella ei ole SATU-tunnusta koska mikään henkilötunniste ei ole pakollinen.

Verrattuna HETU-tunnukseen, SATU on kokonaisluku joka loppuu tarkistussummaan. Tunnukseen ei ole koodattu henkilön tietoja kuten syntymäaikaa tai sukupuolta. Tunnuksen käyttöönottovaihessa kokonaislukua kasvatettiin myöntämisjärjestyksessä, nykyään käytännöstä on luovutttu ja numerosta ei voi päätellä sitäkään.

Ensimmäinen SATU-tunnus, numero yksi - myönnettiin tunnuksen käyttöönottovaiheessa pääministerinä olleelle Paavo Lipposelle. Lipposen tunniste on sittemmin vanhentunut, mutta hänen tunnus numero yksi säilyy ikuisesti, kuoleman jälkeenkin.

SATU-tunnus löytyy henkilökortista ja matkaviestimissä käytetystä mobiilivarmenteesta.

Tunnuksen etu on sen ehdoton yksilöinti. Jos palvelu joka käyttää SATU-tunnuksia sulkee tai rajoittaa henkilöä palvelustaan, toimenpide on ehdoton koska uutta tunnusta on mahdoton saada - toisin kuin esimerkiksi kaupallisten varmentajien tunnuksia.


Kritiikkiä

SATU-tunnusta on kritisoitu sen irrallisuudesta reaalielämästä jossa yleensä ihmiset avainnetaan HETU-tunnuksella. Koska henkilötietojen koneellinen käsittely on Suomessa tarkkaan laissa säädelty ja valvottua, sen kysely taustajärjestelmistä aiheuttaa teknistä ja hallinnollista lisävaivaa ja hidastaa itse palveluiden tuottamista.

Henkilöä ei voi myöskään osoittaa tietojärjestelmissä jos hänellä ei ole SATU-tunnusta. Tämä estää esimerkiksi salatun viestin lähettämisen tunnuksettomalle henkilölle koska henkilöllä ei ole myöskään salauksessa tarvittavaa varmennetta tai pääsyoikeuksien myöntämisen tietojärjestelmässä jossa käytetään SATU:a.

Katso myös

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät
Toiminnot
Valikko
Työkalut