Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viro/e-Kansalaisuus

563 merkkiä lisätty, 21. lokakuuta 2015 kello 15.04
ei muokkausyhteenvetoa
'''Viron valtio takaa kyseessä olevan henkilön henkilöllisyyden älykortilla olevalla varmenteella, mistään oleskeluluvasta tai henkilökortista - saati kansalaisuudesta ei ole kyse.''' Sähköinen henkilöllisyyden takaaminen on tavalliselle ihmisille vieras konsepti ja siten valtio päätti kutsua sitä harhaanjohtavasti e-oleskeluksi, mitä se ei kuitenkaan varsinaisesti ole. Koska varmenne on älykortilla, se tarvitsee älykortin lukijalaitteen tietokoneeseen. Ilman [[Kortinlukija|kortinlukijaa]] kortilla ei tee mitään.
Ei-asukkaan e-resident kortti:
* '''ei sisällä valokuvaa''' vaikka sellainen otetaan poliisin järjestelmään talteen.
* '''ei käy fyysisestä henkilötunnisteesta''', siinä on pelkät sähköiset varmenteet
* '''ei käy matkustusasiakirjasta'''
* '''maksaa kaksi kertaa enemmän''' kuin normaalin asukkaan henkilökortti (2015-10)
* '''ei sisällä eikä poliisin järjestelmään oteta sormenjälkeä''', toisin kuin asukkaan henkilökortin tapauksessa.
* '''kortti myönnetään''', anomuksessa kysytään syytä mihin sitä tarvitsee. Se ei ole subjektiivinen oikeus.
 
 
__TOC__
 
== Palvelut ==
Syy virolaisen henkilövarmenteen suosioon johtuu palveluista joita on tarjolla virolaisen [[Varmentaja|varmentajan]] takaamille henkilöille. Niitä on vain yksinkertaisesti paljon ja ne on hiottu toimiviksi verrattuna suomalaiseen henkilökorttiin, saati sitten kaupallisiin toimijoihin. Toisaalta palvelun tarjoaja voi rajoittaa palvelunsa esim vain Viron kansalaisille tai maassa asuville henkilöille vaikka tunnisteet olisivatkin kaikki saman takaajan takaamia. Esimerkiksi pankkien toimintaa ja asiakassopimusten luomista säätelee EU-direktiivit eikä pankit siten voi hyväksyä uusia asiakkaita verkossa pelkän luotettavan tunnistuksen avulla vaikka teknisesti se olisikin mahdollista.
Koska kaikki kyseisen hankkeen tunnisteet takaavat ulkomaalaisten henkilöllisyyttä ja ensitunnistus on tehty ulkomaalaisesta henkilötunnisteesta, se tekee tunnisteista johdettuja, toisen tason tunnisteita jotka eivät ole yhtä luotettavia kuin esim saksalainen alkuperäinen tunniste.
== Anominen ==Alussa korttia anottiin ainoastaan samoissa Poliisi- ja rajavartiolaitoksen (''Politsei- ja Piirivalveamet'') toimipisteissä joissa maahan muuttaneet rekisteröityivät asukkaiksi, aivan kuten normaalia henkilökortin tapauksessa. Anomuksen voi yhä jättää näissä toimipisteissä vieraillessaan Virossa. Lisäksi 1.4.2015 lähtien anomuksen on voinut tehdä myös etänä ja kortin noutaa kaikista Viron ulkomaan lähetystöstä , kuten Helsingin Kaivopuistosta. Noutopiste tulee ilmoittaa anomisvaiheessa.
Ulkomaalaisen e-resident kortti:* '''ei sisällä valokuvaa''' vaikka sellainen otetaan poliisin järjestelmään talteen. * '''ei käy fyysisestä henkilötunnisteesta'''Kortin valmistuttua noudettavaksi, siinä on pelkkä sähköinen varmenne* '''ei käy matkustusasiakirjasta'''* '''maksaa kaksi kertaa enemmän''' kuin normaalin asukkaan henkilökortti (2015-10)* '''ei sisällä eikä poliisin järjestelmään oteta sormenjälkeä''', toisin kuin asukkaan henkilökortin tapauksessa.* '''kortti myönnetään''', anomuksessa kysytään syytä mihin sitä tarvitsee. Se ei ole subjektiivinen oikeussiitä lähetetään sähköposti. Kortin hakuprosessin tilaa ei tiedettävästi saa kyseltyä mistään verkosta ellei henkilöllä satu olemaan jo ennestään tiedossa virolainen henkilötunnuksensa (''IK, isikukood''). Jos tunnus on tiedossa, hakemuksen tilaa voi tutkia sivulla:
* [https://www.politsei.ee/et/teenused/e-paringud/elamisloa-taotlus/ politsei.ee - Elamisloa ja välismaalase dokumendi taotluse staatus]
syöttämällä henkilötunnuksen, etu- ja sukunimen kenttiin. Kaikki kentät ovat pakollisia.
 
== Varmenteet ==
Kortilla on tiettävästi kaksi varmennetta kuten virolaisessa henkilökortissakin, ensimmäinen tunnistamista ja toinen allekirjoittamista varten.
== Katso myös ==
* [[Kortinlukija]] on tarpeellinen, ilman sitä kortilla ei tee mitään.
* [[Viro]]
* [[qDigiDoc]] - tärkein ohjelma henkilökortin käyttöön

Navigointivalikko