Ero sivun ”SK ID Solutions” versioiden välillä

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
 
(13 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''SK ID Solutions''' (''entiseltä nimeltään AS Sertifitseerimiskeskus'') kehittää ja tarjoaa sähköisen asioinnin järjestelmiä ja palveluita (tunnistus ja allekirjoitus). Sen omistaa virolaiset Swedbank, SEB Pank ja Telia Eesti eli käytännössä ruotsalaiset.
+
'''SK ID Solutions''' (''entiseltä nimeltään AS Sertifitseerimiskeskus'') on virolainen yritys joka kehittää ja tarjoaa sähköisen asioinnin järjestelmiä ja palveluita (tunnistus ja allekirjoitus). Sen omistavat virolaiset Swedbank, SEB Pank ja Telia Eesti eli käytännössä ruotsalaiset pankit ja teleyhtiö.
  
  
 
== Smart-ID ==
 
== Smart-ID ==
'''Smart-ID''' ([http://smartid.ee smartid.ee]) on SK:n kehittämä tunnistus- ja allekirjoitusjärjestelmä joka avattiin vuoden 2017 alussa. Sen on tarkoitus tarjota sama toiminnallisuus mitä virolaisella Mobiilivarmennetta vastaavalla kännyköiden Mobiili-ID:llä on. Sen on tarkoitus olla Mobiili-ID:n tavoin käyttäjilleen maksuton. Järjestelmä on vasta kehityskaarensa alkupuolella ja sillä ei voi vielä allekirjoittaa, tai sitä tukevia palveluita on harvoja (2017-01).
+
[[Tiedosto:Smart.id.start.png|right|thumb|Ohjelma aktivoituu kun verkossa yrittää tunnistautua sillä. Ilman sitä se käynnistyy mutta sieltä voi vain vaihtaa kieltä, muutamia oikeusasetuksia ja löytää tuen yhteystiedot.]]
 +
'''Smart-ID''' ([http://smart-id.com smart-id.com]) on SK:n kehittämä tunnistus- ja allekirjoitusjärjestelmä mobiililaitteita varten, joka avattiin vuoden 2017 alussa. 2019 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Smart-ID saavutti yli kaksi miljoonaa käyttäjää Baltian maissa<ref name='bt-20190413'>[https://www.baltictimes.com/over_2_million_people_using_smart-id_in_baltic_countries/ Over 2 million people using Smart-ID in Baltic countries]</ref>. Sen on tarkoitus tarjota sama toiminnallisuus kuin Mobiil-ID (virolainen [[Mobiilivarmenne|mobiilivarmennetta]] vastaava järjestelmä). Sen on tarkoitus olla Mobiil-ID:n tavoin käyttäjilleen maksuton. Merkittävin ero Mobiil-ID:hen on yhteystapa: SMS-viestit on korvattu TCP/IP-yhteydellä.  
  
Järjestelmä toimii mobiililaitteen sovelluksella jonka asentamisen jälkeen tehdään ensitunnistus joko [[Viro|virolaisella henkilökortilla]] tai Mobiili-id:llä.
+
Tätä alun perin kirjoitettaessa tammikuussa 2017 järjestelmä oli vasta kehityskaarensa alkupuolella eikä sillä voinut vielä allekirjoittaa teknisesti eikä oikeudellisesti<ref name='ria-smart-id-201701'>[https://www.ria.ee/ee/smart-id-ei-voimalda-anda-omakaelise-allkirjaga-vordset-digitaalallkirja.html ria.ee - Smart-ID ei võimalda anda omakäelise allkirjaga võrdset digitaalallkirja] Viitattu: 2017-01-10</ref> ja sitä tukevia palveluita oli vain vähän.
  
* [http://smartid.ee smartid.ee]
+
Alkuvuodesta 2017-03-08 ilmoitettiin, että Smart-ID:llä voi kirjautua sisään virolaisiin Swedbank- ja SEB-pankkeihin sekä Android- että iOS-mobiililaitteilla<ref name 'geenius-20170308'>[http://geenius.ee/rubriik/nii-ma-tootan/jarek-kasar-liitus-instagramiga-ja-ihkab-endale-nokiat/ Smart-ID abil saab nüüd sisse logida Swedbanki ja SEB panka]</ref>. Tätä kirjoitettaessa (2022-03) käytännössä kaikkiin virolaisiin palveluihin, joihin voi kirjautua henkilökortilla, voi kirjautua myös Smart-ID:llä. Joissain palveluissa Smart-ID:llä voi toimia vain rajoitetusti, esimerkiksi yritysten johto pääsee kyllä tarkastelemaan yrityksensä dokumentteja äriregisterissä Smart-ID-kirjautumisen avulla, mutta esim. tilinpäätösten ja vuosikertomusten allekirjoittaminen tapahtuu edelleen ainoastaan henkilökortilla.
 +
 
 +
Alkuvaiheessa järjestelmä salli alaikäisten luoda tilin järjestelmään, mutta kun sisäänkirjautuminen pankkeihin sallittiin, yritys sulki kaikkien alaikäisten tilit. Tätä kirjoitettaessa (2022-03) alaikäiset voivat jälleen luoda tilejä järjestelmään. Vanhemman tai vanhempien täytyy hyväksyä lapsen Smart-ID-tilin luominen omalla sähköisellä allekirjoituksellaan.
 +
 
 +
Järjestelmä toimii mobiililaitteen sovelluksella. Sovelluksen asentamisen jälkeen tehdään ensitunnistus. Tämän voi tehdä [[Viro|virolaisella henkilökortilla]], Mobiil-ID:llä tai biometrisellä passilla ja NFC-kykyisellä mobiililaitteella itse, tai henkilökohtaisesti asioimalla virolaisessa pankissa (Swedbank, SEB, Luminor).
 +
 
 +
<s>Käytettävyyden näkökulmasta käyttäjä joutuu yleensä aina näpyttelemään koko virolaisen henkilötunnuksensa ennen kuin ohjelma aktivoituu mobiililaitteessa. Palvelu ei saa sitä samalla tavalla kuin henkilökortissa ja siinä mielessä käyttömukavuus on oleellisesti huonompi ja käyttö hitaampaa.</s>
 +
 
 +
* [http://smart-id.com smart-id.com]
 
* https://id.smartid.ee/admin
 
* https://id.smartid.ee/admin
* [https://itunes.apple.com/ee/app/smart-id/id1188304729?mt=8 Apple appi]
+
* [https://itunes.apple.com/ee/app/smart-id/id1188304729?mt=8 iOS-sovellus]
* [https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smart_id Android appi]
+
* [https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smart_id Android-sovellus]
  
 +
== Lähteet ==
 +
<references/>
 +
 +
== Aiheesta muualla ==
 +
* [http://sk.ee sk.ee]
  
  
* [http://sk.ee sk.ee]
 
  
 
[[Luokka:Toimijat]]
 
[[Luokka:Toimijat]]
 
[[Luokka:Yritykset]]
 
[[Luokka:Yritykset]]
 +
[[Luokka:Viro]]

Nykyinen versio 21. maaliskuuta 2022 kello 10.33

SK ID Solutions (entiseltä nimeltään AS Sertifitseerimiskeskus) on virolainen yritys joka kehittää ja tarjoaa sähköisen asioinnin järjestelmiä ja palveluita (tunnistus ja allekirjoitus). Sen omistavat virolaiset Swedbank, SEB Pank ja Telia Eesti eli käytännössä ruotsalaiset pankit ja teleyhtiö.


Smart-ID

Ohjelma aktivoituu kun verkossa yrittää tunnistautua sillä. Ilman sitä se käynnistyy mutta sieltä voi vain vaihtaa kieltä, muutamia oikeusasetuksia ja löytää tuen yhteystiedot.

Smart-ID (smart-id.com) on SK:n kehittämä tunnistus- ja allekirjoitusjärjestelmä mobiililaitteita varten, joka avattiin vuoden 2017 alussa. 2019 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Smart-ID saavutti yli kaksi miljoonaa käyttäjää Baltian maissa[1]. Sen on tarkoitus tarjota sama toiminnallisuus kuin Mobiil-ID (virolainen mobiilivarmennetta vastaava järjestelmä). Sen on tarkoitus olla Mobiil-ID:n tavoin käyttäjilleen maksuton. Merkittävin ero Mobiil-ID:hen on yhteystapa: SMS-viestit on korvattu TCP/IP-yhteydellä.

Tätä alun perin kirjoitettaessa tammikuussa 2017 järjestelmä oli vasta kehityskaarensa alkupuolella eikä sillä voinut vielä allekirjoittaa teknisesti eikä oikeudellisesti[2] ja sitä tukevia palveluita oli vain vähän.

Alkuvuodesta 2017-03-08 ilmoitettiin, että Smart-ID:llä voi kirjautua sisään virolaisiin Swedbank- ja SEB-pankkeihin sekä Android- että iOS-mobiililaitteilla[3]. Tätä kirjoitettaessa (2022-03) käytännössä kaikkiin virolaisiin palveluihin, joihin voi kirjautua henkilökortilla, voi kirjautua myös Smart-ID:llä. Joissain palveluissa Smart-ID:llä voi toimia vain rajoitetusti, esimerkiksi yritysten johto pääsee kyllä tarkastelemaan yrityksensä dokumentteja äriregisterissä Smart-ID-kirjautumisen avulla, mutta esim. tilinpäätösten ja vuosikertomusten allekirjoittaminen tapahtuu edelleen ainoastaan henkilökortilla.

Alkuvaiheessa järjestelmä salli alaikäisten luoda tilin järjestelmään, mutta kun sisäänkirjautuminen pankkeihin sallittiin, yritys sulki kaikkien alaikäisten tilit. Tätä kirjoitettaessa (2022-03) alaikäiset voivat jälleen luoda tilejä järjestelmään. Vanhemman tai vanhempien täytyy hyväksyä lapsen Smart-ID-tilin luominen omalla sähköisellä allekirjoituksellaan.

Järjestelmä toimii mobiililaitteen sovelluksella. Sovelluksen asentamisen jälkeen tehdään ensitunnistus. Tämän voi tehdä virolaisella henkilökortilla, Mobiil-ID:llä tai biometrisellä passilla ja NFC-kykyisellä mobiililaitteella itse, tai henkilökohtaisesti asioimalla virolaisessa pankissa (Swedbank, SEB, Luminor).

Käytettävyyden näkökulmasta käyttäjä joutuu yleensä aina näpyttelemään koko virolaisen henkilötunnuksensa ennen kuin ohjelma aktivoituu mobiililaitteessa. Palvelu ei saa sitä samalla tavalla kuin henkilökortissa ja siinä mielessä käyttömukavuus on oleellisesti huonompi ja käyttö hitaampaa.

Lähteet

Aiheesta muualla