Ero sivun ”Rakenteinen tieto” versioiden välillä

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ak: Uusi sivu: '''Rakenteinen tieto''' (''Structured Information, Structured Data'') tarkoittaa eri tietokokonaisuuksien, subjektien ja objektien - ihminen, yhteisö, rooli, asiakirja, kuva, pank...)
 
Rivi 17: Rivi 17:
 
* [https://en.wikipedia.org/Semi-structured data Semi-structured data]
 
* [https://en.wikipedia.org/Semi-structured data Semi-structured data]
 
* [https://fi.wikipedia.org/wiki/Eheys fi.wikipedia.org Eheys]
 
* [https://fi.wikipedia.org/wiki/Eheys fi.wikipedia.org Eheys]
 +
* https://termipankki.fi/tepa/fi/haku/rakenteinen%20tietotyyppi

Versio 21. tammikuuta 2022 kello 11.55

Rakenteinen tieto (Structured Information, Structured Data) tarkoittaa eri tietokokonaisuuksien, subjektien ja objektien - ihminen, yhteisö, rooli, asiakirja, kuva, pankkitili, lasku, sairaus, sijainti, palvelu (tietojenkäsittelytieteen olio) tietojenkäsittelyä. Rakenteisessa käsittelyssä minimoidaan ihmisvälitteisen tiedon syöttö ja käsitellään jo tietojärjestelmissä olemassa olevia tieto-olioita luoden niiden välille yhteyksiä (esim potilas, lääkärin tapaaminen, sairausluokitus) ja tarvittaessa lisäämällä niiden oheen puuttuvia tietoja käsin (sairaskertomus).

Tietojenkäsittelyssä rakenteisuus voi tarkoittaa relaatiotietokantojen (RDBMS) relaatioita ja niiden pakottamista (constraints) jolla automaattisesti saavutetaan ja säilytetään tietovaraston eheys.

Yhteisöjen välisessä tietojenvaihdossa relaatiot ja niiden pakottaminen on mahdollista XML-muodolla ja sen skemaa vasten validoimalla. Arjen sovellus esimerkkinä pankin tilitapahtumat tai asioinnin sähköinen lasku. Jos tietoa välitetään julkisessa verkossa, sen oikeellisuus ja osapuolien tunnistaminen (allekirjoittaminen XAdES-muodossa) on välttämätöntä ja voidaan saavuttaa julkisella varmennehierarkialla.

Rakenteisen tiedon käsittely yleisölle suunnatussa palvelussa voi vaatia tietovarastoja joka pakottaa valitsemaan palvelukeskeiseen arkkitehtuurin. PKI-keskeisessä arkkitehtuurissa se edellyttäisi tiedonvälitystä tietovaraston ja asioijan välillä jonka toteuttaminen olisi haastavaa, joskaan ei mahdotonta.

Rakenteisen tiedon syöttäminen asettaa paljon vaatimuksia ihmisen käyttöliittymälle ja saattaa olla hitaampaa, mutta sen edut saavutetaan tiedon käsittelyssä jonka automatisointi on huomattavasti helpompaa, luotetettavampaa ja tehokkaampaa jolla saavutetaan säästöjä ajassa ja resursseissa. Esimerkkinä väestön terveydenhuollon tietojen tilastointi tai yhteisön maksuliikenteen ja kirjanpidon automatisointi.


Katso myös

Aiheesta muualla