Ero sivun ”Client Side Certificate” versioiden välillä

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ak: Uusi sivu: '''Client Side Certificate''' on salatun TLS/SSL-yhteyden muodostuksen aloittaneen yhteyspään, yleensä varmenne joka on yleensä X.509. Luokka:Tekniikka)
 
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Client Side Certificate''' on salatun TLS/SSL-yhteyden muodostuksen aloittaneen yhteyspään, yleensä varmenne joka on yleensä [[X.509]].
+
'''Client Side Certificate''' on salatun [[TLS]]/[[SSL]]-yhteyden aloittaneen asiakkaan yhteyspään [[varmenne]]. Verkkoyhteyden palvelun päässä on nykyään käytännössä kaikissa [[PKI]]-varmenne jolla voidaan olla varmoja, että kyseessä on todellakin oikea palvelu jossa asioidaan. Palvelua käyttävän asiakkaan päässä varmennetta joka mahdollistaisi käyttäjän [[Tunnistaminen|tunnistamisen]] käytetään taas hyvin harvoin suhteessa verkon kokonaisliikenteeseen.
  
 +
Asiakkaan pään varmenteen käyttö vaatii sen huomioimista palvelussa, joten sen käyttöönottoon ei riitä pelkät palvelun käyttäjän toimet. Suomessa asiakkaan pään varmenne on eniten käytössä WWW-palveluissa joissa [[Henkilökortti]] kytkettynä WWW-selaimeen tai esimerkiksi [[YubiKey]], muualla maailmassa käytetään paljon erilaisia ratkaisuja.
  
 
[[Luokka:Tekniikka]]
 
[[Luokka:Tekniikka]]

Nykyinen versio 9. helmikuuta 2021 kello 10.32

Client Side Certificate on salatun TLS/SSL-yhteyden aloittaneen asiakkaan yhteyspään varmenne. Verkkoyhteyden palvelun päässä on nykyään käytännössä kaikissa PKI-varmenne jolla voidaan olla varmoja, että kyseessä on todellakin oikea palvelu jossa asioidaan. Palvelua käyttävän asiakkaan päässä varmennetta joka mahdollistaisi käyttäjän tunnistamisen käytetään taas hyvin harvoin suhteessa verkon kokonaisliikenteeseen.

Asiakkaan pään varmenteen käyttö vaatii sen huomioimista palvelussa, joten sen käyttöönottoon ei riitä pelkät palvelun käyttäjän toimet. Suomessa asiakkaan pään varmenne on eniten käytössä WWW-palveluissa joissa Henkilökortti kytkettynä WWW-selaimeen tai esimerkiksi YubiKey, muualla maailmassa käytetään paljon erilaisia ratkaisuja.