Henkilökortin hankinta

Kohteesta DigiWiki
Versio hetkellä 11. maaliskuuta 2022 kello 08.10 – tehnyt TUOMALA JUHA 10000350X (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henkilökortin hakeminen tehdään Poliisilta. Hakemuksen voi jättää asioimalla poliisilaitoksella tai tehdä sen sähköisesti verkossa[1] tai asioimalla Suomen ulkomaan edustustossa[2]. Kortin saa käyttöönsä kahdessa viikossa hakemuksen jättämisestä.

Hakijan sähköpostiosoitteen voi, ja se kannattaa laittaa hakemukseen jolloin se sisällytetään kortin sähköiseen varmenteeseen. Jos sitä ei ole varmenteessa tai se ei vastaa tarkasti käyttäjän käyttämää sähköpostiosoitetta, henkilökorttia ei voi käyttää sähköpostin allekirjoittamisessa ja salaamisessa - eikä vastaanotetut salatut viestit aukea koska postiohjelma ei osaa yhdistää niitä oikeaan varmenteeseen. Sähköpostiosoitetta ei voi lisätä kortille - eikä sitä voi myöhemmin vaihtaa, vaan tulee anoa uusi kortti. Yksi tapa välttyä vaihdolta on käyttää Iki ry (Internet-käyttäjät Ikuisesti ry):n Iki-osoitetta.

Kortti myönnetään myös alle 18 vuotiaalle huoltajan kirjallisella suostumuksella, joskin alaikäisen kortilla ei voi asioida sähköisesti.

Kortin luovutus tapahtuu saapumisilmoituksen lähetystunnusta ja henkillisyyden todentamista vastaan enintään kuuden arkipäivän kuluessa. Tieto kortin valmistumisesta lähetetään myös tekstiviestillä jos hakija on antanut mobiililaitteen puhelinnumeron hakiessaan. Luovutus tapahtuu jossakin seuraavissa pisteissä[3]:

  • suoratoimituksena suoraan hakijalle Suomeen Matkahuollon tai K-kauppojen toimipisteeseen tai osaan R-kioskeja.
  • paikallisella poliisilaitoksella vain poikkeustapauksissa
  • Suomen ulkomaan edustustoissa[2].

Aktivointi- eli PUK-koodi lähetetään turvallisuussyistä erillään postissa viikon kuluttua kortin saapumisilmoituksesta.

Lisää tietoa aiheesta suoraan poliisin sivuilta:


< TAKAISIN KÄYTTÄJÄN OHJEISIIN

Katso myös

Lähteet

  1. 2016-08-25 intermin.fi Henkilökortin hakuprosessi passin tavoin sähköiseksi Viitattu: 2017-01-24
  2. 2,0 2,1 poliisi.fi Henkilökortin hakeminen Voit asioida valitsemassasi lupapalvelupisteessä omasta asuinpaikastasi riippumatta. Henkilökorttihakemuksen voi tehdä myös Suomen edustustoissa ulkomailla. Ainoastaan Euroopassa, Ukrainassa ja Venäjällä olevat edustustot myöntävät henkilökortteja. Hakijan on oltava henkilökohtaisesti läsnä haettaessa henkilökorttia Suomen edustustolta, eikä hakemusta voida panna vireille sähköisesti. Viitattu: 2017-01-20
  3. poliisi.fi Henkilökortin toimitus