Kortinlukija

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kortinlukija on tietokoneeseen liitettävä laite jonka avulla voi käyttää henkilökorttia (älykortteja) tietokoneessa ja tietoverkoissa. Vuonna 2017 ja myöhemmin tehtyjä henkilökortteja voi käyttää myös kontaktittomasti esimerkiksi mobiililaitteilla joihin ei saa kortinlukijaa kytkettyä. Kaikkia kortteja, vanhoja ja uusia voi yhtä käyttää kontaktillisena perinteisessä lukijalaitteessa.

Hinta riippuu paljon mallista ja ostopaikasta, 5 - 200 euron laitteiden halvimmatkin ovat yleensä täysin toimivia. Turvallisimpia ovat mallit joissa on oma näppämistö tunnusluvun syöttöä varten, näiden osalta ohjelmistojen yhteensopivuus kannattaa tarkastaa erikseen.


Kontaktilukijat

Kontaktilaitteita on USB-, ja bluetooth -tyyppisiä ja fyysisesti ulkoisia, laajennuskortteja (PCI, PCCARD), runko- ja näppäimistö-integroituja.

Kontaktittomat lukijat

Haluttaessa tietokoneeseen (pöytäkone, kannettava) voi liittää myös ulkoisen kontaktittoman (NFC) lukulaitteen. Mobiililaitteissa (kännykät, tabletit) kontaktiton lukuominaisuus on nykyään jo vakiona eikä erillistä lukulaitetta tarvita.

Valmistajia

Jälleenmyyjiä Suomessa

Jälleenmyyjiä Virossa

Jos vierailee Virossa, toimivan lukijalaitteen voi ostaa lähes kaikkialta ja suuren kysynnän takia sen hinta on 5-10 euroa ostopaikasta riippuen. Ostopaikkoja:

  • pankit
  • teleoperaattorit (Elisa, Telia)
  • ATK-tarvikemyymälät


< takaisin