Nordic Institute for Interoperability Solutions

Kohteesta DigiWiki
Versio hetkellä 30. marraskuuta 2017 kello 10.31 – tehnyt TUOMALA JUHA 10000350X (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niis.logo.png
Yhdistyksen johtokaavio.

Nordic Institute for Interoperability Solutions (Põhjamaade Koosvõimelahenduste Instituut, niis.org) on voittoa tavoittelematon yhdistys (MTŨ, mittetulundusühing) jonka kotipaikka on Viro. Yhdistyksen perusti 7. maaliskuuta 2017 Viron ja Suomen valtiot yhdessä edistämään yhteiskunnan tietojärjestelmien taustaväylä X-Road:n kehitystyötä. Perustajaosapuolien edustajat ovat Viron Talous- ja viestintäministeriö ja Suomen Valtionvarainministeriö[1].

Yhdistyksen tavoite on nopeuttaa X-Road -taustaväylän leviämistä muihin valtioihin, aiemmin valtioiden välinen tiedonvälitys on vaatinut lukuisia kahdenvälisiä sopimuksia (jota Suomi yrittää ratkaista ongelmallisessa TUPAS-tunnistamisessa korvaamalla sen Luottamusverkostolla[1]). Perustamisajankohdan yhteydessä virallisissa esityksissä on väläytelty tuleviksi liittyjämaiksi Latviaa, Ruotsia ja Norjaa[2].

Vuonna 2017 yhdistyksen rahoitukseksi on suunnattu 1 157 625 euroa[1].

Kritiikkiä

Yhdistyksen perustamiskirjan allekirjoitustilaisuus jossa allekirjoitetaan kynillä paperille.
  • Kaksi digitalisaation edelläkävijävaltiota, Suomi ja Viro - joilla on ollut kansalaisvarmenteet käytössä 1.12.1999 ja 28.1.2022 lähtien, Viro - joka on kehittänyt laajassa käytössä olevan DigiDoc-allekirjoitusjärjestelmän, järjestelmä joka nykyään toimiii molempien valtioiden virallisilla digitaalisilla tunnisteilla - allekirjoittavat digitaalisaatiota edistävän yhdistyksen perustamiskirjan kynillä paperille?

Katso myös

Lähteet

  1. 1,0 1,1 1,2 2017-03-07 ria.ee: Eesti ja Soome moodustavad ühise mittetulundusühingu X-tee arendamiseks Täna, 7. märtsil, allkirjastasid ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ning Soome väliskaubandus- ja arenguminister Kai Mykkänen Eesti-Soome koostöölepingu, mille alusel moodustatakse ühine mittetulundusühing X-tee arendamiseks. Asutatava MTÜ nimeks on Nordic Institute for Interoperability Solutions ehk Põhjamaade Koosvõimelahenduste Instituut ning see hakkab paiknema Eestis. Lepingu poolteks on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Soome Rahandusministeerium. Soome kohalike omavalitsuste ja riigireformide minister Anu Vehviläineni sõnul tähendab ühise mittetulundusühingu moodustamine veel tihedamat koostööd Soome ja Eesti vahel. “Instituut võimaldab piiriülest koostööd mitmete riikide vahel üheaegselt. Seni on olnud riigipiire ületavad e-tegevused võimalikud ainult kahepoolsete kokkulepetena.” MTÜ loomine X-tee arendamiseks on vajalik ennekõike tõhusaks ning pikaajaliste eesmärkidega koostööks riikide vahel. Moodustava Instituudi eesmärk on tagada e-riigi infrastruktuuri kvaliteet, jätkusuutlikkus ja mitmepoolse rahvusvahelise koostöö toimimine. 2017. aasta riigieelarves on MTÜ jaoks kavandatud vahendeid 1 157 625 eurot. Viitattu: 2017-03-08
  2. [https://www.ria.ee/public/toetusskeem/koolitusmaterjalid/Xteeinfopaev2016_Tuuli_Parenson.pdf 2017 - Eesti ja Soome, 2020 - lisaks Läti, Rootsi või Norra? Viitattu: 2017-03-08

Aiheesta muualla