SK ID Solutions

Kohteesta DigiWiki
Versio hetkellä 16. huhtikuuta 2019 kello 07.45 – tehnyt TUOMALA JUHA 10000350X (keskustelu | muokkaukset) (→‎Smart-ID)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SK ID Solutions (entiseltä nimeltään AS Sertifitseerimiskeskus) kehittää ja tarjoaa sähköisen asioinnin järjestelmiä ja palveluita (tunnistus ja allekirjoitus). Sen omistaa virolaiset Swedbank, SEB Pank ja Telia Eesti eli käytännössä ruotsalaiset.


Smart-ID

Smart-ID (smartid.ee) on SK:n kehittämä mobiililaitteiden tunnistus- ja allekirjoitusjärjestelmä joka avattiin vuoden 2017 alussa. 2019 ensimmäisellä kvartaalilla Smart-ID saavutti yli kaksi miljoonaa käyttäjää Baltian maissa[1]. Sen on tarkoitus tarjota sama toiminnallisuus mitä virolaisella Mobiilivarmennetta vastaavalla kännyköiden Mobiili-ID:llä on. Sen on tarkoitus olla Mobiili-ID:n tavoin käyttäjilleen maksuton. Merkittävin ero Moobiili-ID:hen on yhteystapa jonka SMS-viestit on korvattu TCP/IP-yhteydellä.

Järjestelmä on vasta kehityskaarensa alkupuolella ja sillä ei voi vielä allekirjoittaa teknisesti, eikä oikeudellisesti[2] ja sitä tukevia palveluita on harvoja (2017-01).

Alkuvuodesta 2017-03-08 ilmoitettiin, että Smart-ID:llä voi kirjautua sisään virolaisiin Swedbank ja SEB pankkeihin sekä Android ja iOS mobiililaitteilla[3].

Alkuvaiheessa järjestelmä salli alaikäisten luoda tilin järjestelmään, mutta kun sisäänkirjautuminen pankkeihin sallittiin, yritys sulki kaikkien alaikäisten tilit.

Järjestelmä toimii mobiililaitteen sovelluksella jonka asentamisen jälkeen tehdään ensitunnistus joko virolaisella henkilökortilla tai Mobiili-id:llä.

Lähteet

Aiheesta muualla