SK ID Solutions

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SK ID Solutions (entiseltä nimeltään AS Sertifitseerimiskeskus) on virolainen yritys joka kehittää ja tarjoaa sähköisen asioinnin järjestelmiä ja palveluita (tunnistus ja allekirjoitus). Sen omistavat virolaiset Swedbank, SEB Pank ja Telia Eesti eli käytännössä ruotsalaiset pankit ja teleyhtiö.


Smart-ID

Ohjelma aktivoituu kun verkossa yrittää tunnistautua sillä. Ilman sitä se käynnistyy mutta sieltä voi vain vaihtaa kieltä, muutamia oikeusasetuksia ja löytää tuen yhteystiedot.

Smart-ID (smart-id.com) on SK:n kehittämä tunnistus- ja allekirjoitusjärjestelmä mobiililaitteita varten, joka avattiin vuoden 2017 alussa. 2019 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Smart-ID saavutti yli kaksi miljoonaa käyttäjää Baltian maissa[1]. Sen on tarkoitus tarjota sama toiminnallisuus kuin Mobiil-ID (virolainen mobiilivarmennetta vastaava järjestelmä). Sen on tarkoitus olla Mobiil-ID:n tavoin käyttäjilleen maksuton. Merkittävin ero Mobiil-ID:hen on yhteystapa: SMS-viestit on korvattu TCP/IP-yhteydellä.

Tätä alun perin kirjoitettaessa tammikuussa 2017 järjestelmä oli vasta kehityskaarensa alkupuolella eikä sillä voinut vielä allekirjoittaa teknisesti eikä oikeudellisesti[2] ja sitä tukevia palveluita oli vain vähän.

Alkuvuodesta 2017-03-08 ilmoitettiin, että Smart-ID:llä voi kirjautua sisään virolaisiin Swedbank- ja SEB-pankkeihin sekä Android- että iOS-mobiililaitteilla[3]. Tätä kirjoitettaessa (2022-03) käytännössä kaikkiin virolaisiin palveluihin, joihin voi kirjautua henkilökortilla, voi kirjautua myös Smart-ID:llä. Joissain palveluissa Smart-ID:llä voi toimia vain rajoitetusti, esimerkiksi yritysten johto pääsee kyllä tarkastelemaan yrityksensä dokumentteja äriregisterissä Smart-ID-kirjautumisen avulla, mutta esim. tilinpäätösten ja vuosikertomusten allekirjoittaminen tapahtuu edelleen ainoastaan henkilökortilla.

Alkuvaiheessa järjestelmä salli alaikäisten luoda tilin järjestelmään, mutta kun sisäänkirjautuminen pankkeihin sallittiin, yritys sulki kaikkien alaikäisten tilit. Tätä kirjoitettaessa (2022-03) alaikäiset voivat jälleen luoda tilejä järjestelmään. Vanhemman tai vanhempien täytyy hyväksyä lapsen Smart-ID-tilin luominen omalla sähköisellä allekirjoituksellaan.

Järjestelmä toimii mobiililaitteen sovelluksella. Sovelluksen asentamisen jälkeen tehdään ensitunnistus. Tämän voi tehdä virolaisella henkilökortilla, Mobiil-ID:llä tai biometrisellä passilla ja NFC-kykyisellä mobiililaitteella itse, tai henkilökohtaisesti asioimalla virolaisessa pankissa (Swedbank, SEB, Luminor).

Käytettävyyden näkökulmasta käyttäjä joutuu yleensä aina näpyttelemään koko virolaisen henkilötunnuksensa ennen kuin ohjelma aktivoituu mobiililaitteessa. Palvelu ei saa sitä samalla tavalla kuin henkilökortissa ja siinä mielessä käyttömukavuus on oleellisesti huonompi ja käyttö hitaampaa.

Lähteet

Aiheesta muualla