Viro/e-Kansalaisuus

Kohteesta DigiWiki
< Viro
Versio hetkellä 16. lokakuuta 2015 kello 12.58 – tehnyt TUOMALA JUHA 10000350X (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''e-Resident''' hankkeessaan vuonna 2014 Viro aloitti henkilötunnusten ja niitä takaavien sähköisten tunnisteiden eli X.509 ''varmenteiden'' (''certificate'') myöntämisen m...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

e-Resident hankkeessaan vuonna 2014 Viro aloitti henkilötunnusten ja niitä takaavien sähköisten tunnisteiden eli X.509 varmenteiden (certificate) myöntämisen myös ulkomaiden kansalaisille ja -asukkaille. Kyse on varmennepalvelusta (CA, Certificate Authority) kuten Suomen Väestörekisterikeskuksen kansalliset henkilökortit tai esimerkiksi Verisign yhtiön myymät ja takaamat sähköiset varmenteet. Eli Viron valtio takaa kyseessä olevan henkilön henkilöllisyyden varmenteella, ei fyysisellä henkilötunnisteella, mistään oleskeluluvasta tai kansalaisuudesta ei ole kyse. Sähköinen henkilöllisyyden takaaminen on tavalliselle ihmisille vieras konsepti ja siten valtio päätti kutsua sitä harhaanjohtavasti e-oleskeluksi, mitä se ei kuitenkaan varsinaisesti ole.

Syy miksi virolaiset henkilövarmenteet ovat haluttuja, johtuu palveluista joita on tarjolla virolaisen takaajan takaamille henkilöille. Niitä on vain yksinkertaisesti paljon ja ne on hiottu toimiviksi verrattuna suomalaiseen henkilökorttiin, saati sitten kaupallisiin toimijoihin. Toisaalta palvelun tarjoaja voi rajoittaa palvelunsa esim vain Viron kansalaisille tai maassa asuville henkilöille vaikka tunnisteet olisivatkin kaikki saman takaajan takaamia. Esimerkiksi pankkien toimintaa ja asiakassopimusten luomista säätelee EU-direktiivit eikä pankit siten voi hyväksyä uusia asiakkaita verkossa pelkän luotettavan tunnistuksen avulla vaikka teknisesti se olisikin mahdollista.

Muutamia ulkomaalaisille avoimia palveluita:

  • yritysrekisteri (yritykset ja yhteisöt)
  • pankkien verkkoasiointi, edellyttää pankkitilin muita vaatimuksia
  • verottaja, edellyttää veroasiointia Virossa
  • sähköiset lääkereseptit

DigiDoc dokumenttien käsittely kattaa varmasti kymmeniä prosentteja virolaisesta asioinnista. Omassa tietokoneessa suoritetttavaa qDigiDoc ohjelmaa on voinut käyttää 2014 joulukuusta lähtien myös suomalaisella henkilökortilla. Jos verkkopalvelu tukee toimintoa, kyseisiä dokumentteja voi käsitellä myös web selaimella jos siihen on asennettu asianmukainen plugini. Suomalainen kortti on voimassa viisi vuotta ja on siten ihan järkevä hankinta koska käy myös henkkarista ja matkustusasiakirjasta.

Koska kaikki kyseisen hankkeen tunnisteet takaavat ulkomaalaisten henkilöllisyyttä ja ensitunnistus on tehty ulkomaalaisesta henkilötunnisteesta, se tekee tunnisteista johdettuja, toisen tason tunnisteita jotka eivät ole yhtä luotettavia kuin esim saksalainen alkuperäinen tunniste.

Alussa korttia anottiin ainoastaan samoissa toimipisteissä joissa maahan muuttaneet rekisteröityivät asukkaiksi, aivan kuten normaalia henkilökortin tapauksessa. 1.4.2015 lähtien anomuksen on voinut tehdä myös etänä ja kortin noutaa Viron ulkomaan lähetystöstä.

Ulkomaalaisen e-resident kortti:

  • ei sisällä valokuvaa vaikka sellainen otetaan poliisin järjestelmään talteen.
  • ei käy fyysisestä henkilötunnisteesta, siinä on pelkkä sähköinen varmenne
  • ei käy matkustusasiakirjasta
  • maksaa kaksi kertaa enemmän kuin normaalin asukkaan henkilökortti (2015-10)
  • ei sisällä eikä poliisin järjestelmään oteta sormenjälkeä, toisin kuin asukkaan henkilökortin tapauksessa.
  • kortti myönnetään, anomuksessa kysytään syytä mihin sitä tarvitsee. Se ei ole subjektiivinen oikeus.

Lisää aiheesta: