Viro/e-Kansalaisuus

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulkomaalaisille myönnetty varmennekortti joka ei ole aito, virallinen virolainen henkilökortti.

Viro aloitti vuonna 2014 henkilötunnusten ja niitä takaavien sähköisten tunnisteiden eli varmenteiden (certificate) myöntämisen e-Resident-hankkeessaan myös ulkomaiden kansalaisille ja -asukkaille. Kyse on varmennepalvelusta (CA, Certificate Authority) kuten Suomen Väestörekisterikeskuksen suomalaiset henkilökortit tai esimerkiksi Verisign-yhtiön myymät ja takaamat sähköiset varmenteet.

Varmennepalvelussa varmentaja, eli Viron valtio takaa kyseessä olevan henkilön henkilöllisyyden älykortilla olevalla varmenteella kun sitä käytetään sähköisesti.

Kyse ei ole:

 • oleskeluluvasta
 • valtion virallisesta henkilökortista
 • matkustusasiakirjasta
 • saati Viron kansalaisuudesta

Sähköinen henkilöllisyyden takaaminen on virolaiseen sähköiseen asiointiin tottumattomalle vieras konsepti ja siten valtio päätti kutsua sitä harhaanjohtavasti e-oleskeluksi.

Koska varmenne on älykortilla, se tarvitsee tietokoneeseen älykortin lukijalaitteen, joka tulee kortin mukana. Kortilla ei voi tehdä mitään ilman lukulaitetta.

Ei-asukkaan e-resident kortti:

 • ei sisällä valokuvaa, vaikka sellainen otetaan poliisin järjestelmään talteen.
 • ei käy fyysisestä henkilötunnisteesta, siinä on pelkät sähköiset varmenteet
 • ei käy matkustusasiakirjasta
 • maksaa kaksi kertaa enemmän kuin normaalin asukkaan henkilökortti (2015-10)
 • hakijan sormenjälki tallennetaan poliisin järjestelmään noutovaiheessa.
 • hakijan sähköpostiosoite tallennetaan poliisin järjestelmään
 • kortti myönnetään, anomuksessa kysytään syytä mihin sitä tarvitsee. Se ei ole subjektiivinen oikeus.

Koska kaikki kyseisen hankkeen tunnisteet takaavat yleensä ulkomaalaisen henkilöllisyyttä ja ensitunnistus on tehty ulkomaalaisesta henkilötunnisteesta, se tekee tunnisteista johdettuja, toisen tason tunnisteita jotka eivät ole yhtä luotettavia kuin esim saksalainen alkuperäinen tunniste.

Palvelut

Syy virolaisen henkilövarmenteen suosioon johtuu palveluista joita on tarjolla virolaisen varmentajan takaamille henkilöille. Niitä on vain yksinkertaisesti paljon ja ne on hiottu toimiviksi verrattuna suomalaiseen henkilökorttiin, saati sitten kaupallisiin toimijoihin. Toisaalta palvelun tarjoaja voi rajoittaa palvelunsa esim vain Viron kansalaisille tai maassa asuville henkilöille vaikka tunnisteet olisivatkin kaikki saman takaajan takaamia.

Vuonna 2016 Viro muutti lainsäädäntöään joka mahdollistaa jopa pankkitilin avaamisen etänä asioimatta pankin toimipisteessä. Tämä oli merkittävä muutos yrityksen perustamiseen Virossa ulkomailta käsin, aiemmin pankkitilin takia oli pakko vierailla maassa fyysisesti. Ensimmäisenä tämä oli mahdollista LHV.ee pankissa.

Yritystoiminta edellyttää lain mukaan paikallisen katuosoitteen, pelkkä vahva tunnistaminen verkossa ei riitä yrityksen perustamiseen.

Viron kaupparekisteriin pääsee myös suomalaisella, belgialaisella ja portugalilaisella henkilökortilla.

Muutamia ulkomaalaisille avoimia virolaisia palveluita:

 • yritysrekisteri (yritykset ja yhteisöt), toimii myös suomalaisella henkilökortilla
 • pankkien verkkoasiointi, edellyttää pankkitilin muita vaatimuksia
 • verottaja, edellyttää veroasiointia Virossa
 • sähköiset lääkereseptit
 • sähköinen allekirjoitus DigiDoc-muodossa

DigiDoc dokumenttien käsittely kattaa varmasti kymmeniä prosentteja virolaisesta asioinnista. Omassa tietokoneessa suoritetttavaa qDigiDoc ohjelmaa on voinut käyttää 2013 joulukuusta lähtien myös suomalaisella henkilökortilla. Jos verkkopalvelu tukee toimintoa, kyseisiä dokumentteja voi käsitellä myös web selaimella jos siihen on asennettu asianmukainen plugini. Suomalainen kortti on voimassa viisi vuotta ja on siten ihan järkevä hankinta koska käy myös henkkarista ja matkustusasiakirjasta.

Täydellinen lista sähköisen asioinnin palveluista löytyy infosivuilta:

Anominen

Alussa korttia anottiin ainoastaan samoissa Poliisi- ja rajavartiolaitoksen (Politsei- ja Piirivalveamet) toimipisteissä joissa maahan muuttaneet rekisteröityivät asukkaiksi, aivan kuten normaalia henkilökortin tapauksessa. Anomuksen voi yhä jättää näissä toimipisteissä vieraillessaan Virossa. Lisäksi 1.4.2015 lähtien anomuksen on voinut tehdä myös etänä ja kortin noutaa kaikista Viron ulkomaan lähetystöstä, kuten Helsingin Kaivopuistosta. Noutopiste tulee ilmoittaa anomisvaiheessa.

Kortin valmistuttua noudettavaksi, siitä lähetetään sähköposti. Ensimmäisen kortin hakuprosessin tilaa ei tiedettävästi saa kyseltyä mistään verkosta ellei henkilöllä satu olemaan jo ennestään tiedossa virolainen henkilötunnuksensa (IK, isikukood). Jos tunnus on tiedossa, hakemuksen tilaa voi tutkia sivulla:

syöttämällä henkilötunnuksen, etu- ja sukunimen kenttiin. Kaikki kentät ovat pakollisia.

Varmenteet

Kortilla on tiettävästi kaksi varmennetta kuten virolaisessa henkilökortissakin, ensimmäinen tunnistamista ja toinen allekirjoittamista varten.

Katso myös

Aiheesta muualla