Web-selain

Kohteesta DigiWiki
Versio hetkellä 27. tammikuuta 2022 kello 10.06 – tehnyt TOSSAVAINEN ATRO 136964277 (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

<< takaisin

Web-selain (WWW, World Wide Web -selain, eng WWW-browser) on yleisin väline jolla asioidaan sähköisesti. Siksi on tärkeää, että jokaisella se olisi toimivana ja käyttövalmiina jos sattuu tarvitsemaan sen Suomessa tarvittavia ominaisuuksia jotka eivät ole valmiina asennettuna kun tietokone otetaan käyttöön.

Asioijan päässä voi tapahtua kaksi toimintoa jotka vaatisivat valmistautumista:

  • tunnistaminen
  • allekirjoittaminen

Molemmat käyttävät varmenteita, mutta ovat hyvin erilaisia toimintoja eivätkä teknisesti sidoksissa toisiinsa.


Suomessa on kaksi virallista tunnistetta, passi ja henkilökortti. Vain jälkimmäisellä voi asioida sähköisesti lain tarkoittamalla vahvalla tunnistamisella. Koska henkilökortti on sen sisällä olevia sähköisiä tunnisteita (varmenteita) suojaava laite (HSM, Hardware Security Module), se tarvitsee laitteiston tukea toimiakseen - lukulaitteen ja sen ohjelmistot - jos niitä ei tietokoneessa tai mobiililaitteessa ole jo valmiiksi. Käytettäessä palvelupohjaisia, ei HSM-ratkaisuihin perustuvia tunnisteita, kuten pankkitunnuksia, laitteiston tukea ei tarvita.


Lukulaite

Tietokoneet (pöytä- ja kannettava tietokone) ja niiden irralliset näppäimistöt eivät yleensä sisällä kortinlukijaa. Vuoden 2017 alusta myönnetyt henkilökortit tukevat myös langatonta lukutapaa (NFC) joka on tarkoitettu erityisesti mobiililaitteita varten, joissa kyseinen tekniikka on nykyään vakio-ominaisuus. Ulkoisia USB-liitäntäisiä NFC-lukulaitteita on saatavilla myös tietokoneille.


Selaimen tukiohjelmat

Jotta selain näkisi sähköiset tunnisteet, se tarvitsee itsensä ja kortinlukijan väliin ohjelman. Yleensä nämä asentuvat automaattisesti ohjelmapaketin mukana.


Nämä ohjelmistot ovat ns. PKCS#11 tukea toteuttavia ohjelmistoja ja ongelmatapauksissa yleisin ongelmien lähde (hakujen avainsanat: pkcs11 ja selaimen nimi: Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer, IE )

Tunnistaminen

Kirjauduttaessa palveluun palvelu vaatii asioijaa tunnistautumaan asiakaspään varmenteella (Client side certificate). Pyyntö välittyy selaimen suojatun HTTPS-yhteyden mukana ja selain pyytää valitsemaan varmenteen ja syöttämään sitä suojaavan tunnusluvun (PIN1). Tämän jälkeen tunnistus on tapahtunut ja palvelu aukeaa.

Tunnistauduttaessa toisiin palveluihin samalla henkilökortilla ainoastaan varmenteen valinta esitetään. Tunnuslukua ei välttämättä kysytä uudelleen, ellei korttia ole välillä poistettu kortinlukijasta. Tämä lisää asioinnin käyttömukavuutta.


Allekirjoittaminen

Suomalaisissa palveluissa web-selaimessa allekirjoittaminen on harvinaista ellei olematonta - osittain siksi, että mahdollisuutta ei tunneta. Virossa se on arkipäivää ja suoritettujen tapahtumien määrä on jo satoja miljoonia.

Allekirjoittaminen selaimella on mahdollista vain jos käytettävä palvelu tukee sitä. Jos allekirjoitusta ei ole toteutettu käytetyssä verkkopalvelussa, sen voi tehdä halutuille tiedostoille ulkoisesti esimerkiksi qDigiDoc-ohjelmalla. Tällöin selaimelta ei tarvita tukea allekirjoitukselle ollenkaan.

Käytännössä allekirjoitustapahtuma aktivoidaan palvelussa esimerkiksi painamalla nappia allekirjoita jolloin palvelu lähettää pyynnön selaimelle. Selain pyytää valitsemaan näkemänsä allekirjoitusvarmenteen ja syöttämään sitä suojaavan tunnusluvun (PIN2) ja allekirjoitus on suoritettu.

Jokainen allekirjoitustapahtuma varmistetaan varmenteen valinnalla ja tunnusluvulla erikseen.


<< takaisin