Windows

Kohteesta DigiWiki
Versio hetkellä 9. huhtikuuta 2021 kello 10.08 – tehnyt TUOMALA JUHA 10000350X (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

<< takaisin

Windows on yleisin käyttöjärjestelmä ja eri sähköisen asioinnin ohjelmat toimivat siinä pääsääntöisesti hyvin. Yleisimmin käytetyt ohjelmat ovat Internet Explorer, Chrome, Firefox Web-selaimet ja Outlook -sähköpostiohjelma. Henkilökortin tuki tulee DigiSign Client ohjelman mukana jolla voi myös hallita kortin tunnuslukuja.

Terveydenhuollon henkilökorttia on mahdollista käyttää Microsoftin toimialueeseen kirjautumisessa.

Windowsissa varmenteet ovat yleensä PKCS#12 -muodossa (*.pfx, *.p12) ja se tukee myös PKCS#7 (*.p7b) ja MSCS (*.sst) muotoja.


Korttiajuri

Henkilökortti tarvitsee toimiakseen ns ATR-ajurin jonka lataaminen verkosta pitäisi tapahtua automaattisesti korttia ensimmäisen kerran kytkettäessä lukijalaitteeseen. Lataustapahtumasta aukeaa oma info-ikkuna ruudulle.

Varmennevarasto

Certificate Manager (certmgr.msc) on Windowsin varmennevarasto (varmenteiden hallintaohjelma). Sillä voi mm lisätä Väestörekisterikeskuksen juurivarmenteen jos sitä ei Windowsissa vielä ole. Varmennevarastosta on kaksi eri versiota:

  • certmgr.msc (käyttäjäkohtainen)
  • certlm.msc (Local Machine, laitekohtainen).

Certmgr.png

Mozilla-projektin ohjelmat kuten Firefox ja Thunderbird eivät käytä Certificate Manager varmennevarastoa, kaikki toimenpiteet tulee erikseen toistaa näissä ohjelmissa niin haluttaessa.

Versiokohtaista

Katso myös

<< takaisin