'''Viranomaisasiointia''' säätelee [[laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa]]. Laki Lainsäädäntö ei mene yksityiskohtiin asioinnin välineistä ja moni viranomainen ohjaa asiointia verkkosivuilleen jossa asiointi taphtuu web-lomakkeilla. Verkkolomakkeen etu on kaikkien tarvittavien tietojen tarkastaminen lomaketta täyttäessä.
Lain [[Hallintolaki|Hallintolain]] mukaan asiointia voi tehdä myös muuten''toimittamalla asiakirja asiassa toimivaltaisen viranomaisen asiointiosoitteeseen'' ja koska kaikilla on kirjaamo-sähköpostiosoite, kuten välittämällä materiaalin sähköpostitse se kelpaa tai toimittamalla sen perille muuten. Jos asiasta on olemassa esim PDF-lomake, tarvittavat tiedot tulee varmasti täytettyä silloinkin. Jos asiasta ei ole valmista lomaketta ja/tai siinä on liitetiedostoja - vapaamuotoinen teksti allekirjoitettuna voi olla mielekkäämpi - tai tapauksen harvinaisuuden takia ainoa tapa hoitaa asia.
Sähköpostiasioinnin vaiheet:
* '''lähetä''' muodostunut DigiDoc säiliö saatesanoineen kirjaamoon sähköpostilla.
Ilmeisesti kaikilla Kaikilla virallisilla toimijoilla on kirjaamo jolla on sähköpostiosoite, usein muotoa '''kirjaamo@verkkotunnus.fi'''. Osoite selviää yleensä yhteystiedoista. Isommilla, kuten poliisilla on useita kirjaamo-osoitteita, joten asia kannattaa tarkastaa verkkosivuilta. Jos kirjaamo vastaanottaa viestin, siitä tulee automaattinen vastaus, että viesti on vastaanotettu käsittelyyn. Kyseinen viesti kannattaa laittaa talteen mahdollista myöhempää tarvetta varten.
Oikeusasiamies '''Petri Jääskeläinen''' on tehnyt [http://digisaatio.fi/wiki/Tiedosto:Oikeusasiamies-3438-4-09.pdf ratkaisun 24.3.2011] jossa todetaan, että ''salassapidettäviä tietoja ei saa lähettää suojaamattomassa sähköpostissa'' jos lähettäjä on viranomainen. Laki tai asiamiehen ratkaisu ei velvoita asioivaa henkilöä mihinkään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että viranomaisen tulisi salata vastausviesti jos se koskee asioijan henkilökohtaisia tietoja jotka tulisi pitää salattuna. Koska osapuolien [[Sähköposti|sähköpostin salausasetukset]] eivät todennäköisesti ole viritetty yhteistoimintaan, realistisin tapa salata viesti on käyttää [[qDigiDoc#Salaus|DigDoc salausta]]. Tällöin asioijan tulee antaa oma [[SATU]]-tunnuksensa viranomaiselle ensimmäisessä viestissään.