Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Digivirasto/Notifiointisotku

705 merkkiä lisätty, 17. maaliskuuta 2021 kello 09.57
ei muokkausyhteenvetoa
Artikla 51 siirtymäkausi oli yhdenkertainen tarjous, ne maat - takapihat kuten Kroatia ja Slovakia, jotka huolehtivat vastuustaan ovat olleet listalla siitä lähtien. Suomi ei listalla ole eikä tule. Siirtymäkausi ei toistu eikä sitä voi tehdä nykyisille korteille jälkikäteen.
Listaa Allekirjoitusvälineiden notifoitua listaa voi jokainen itse tarkastella EU:n sivuilta:
* [https://esignature.ec.europa.eu/efda/notification-tool/#/screen/browse/list/QSCD_SSCD Qualified Signature/Seal Creation Devices and Secure Signature Creation Devices]
 
Artikla 51 käsittelee ainoastaan varmenteita ja mainitsee allekirjoitukset osana tapahtumia. EU asetti siirtymäkauden myös hyväksyttäville tunnistustavoille (sekä varmenteille että palveluun perustville) ja jollainen henkilökortin PIN1 varmenne on (''QWAC, Qualified Web Authentication Certificate''), ja myös edellytti niiltä samanlaista notifikaatiota. Suomea mainita tälläkään listalla.
 
Tunnistusvälineiden (eID) notifioitu lista:
* [https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/EIDCOMMUNITY/Overview+of+pre-notified+and+notified+eID+schemes+under+eIDAS Overview of pre-notified and notified eID schemes]
Jatkossa jos Suomi julkistaa uusia kortteja, mitään notifiointia tai kertomuksia ei tarvitse yhteisön valvontaelimille lähetellä koska ulkomaalainen korttivalmistaja on ne jo tehnyt. Tähän menee kuitenkin vuosia koska viimeisin sukupolvi G3 otettiin käyttöön 2017 alusta ja sen myöntämisjakson loputtua viimeinen käyttäjälle luovutettu kortti tulee olemaan voimassa siitä eteenpäin viisi vuotta, mahdollisesti 2024-2026 asti.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että suomalaisella henkilökortilla ei voi asioida ulkomaisissa palveluissa kuten EIDAS-asetus alunperin tarkoitti. Asia ei ole vähäpätöinen, siitä osoituksena Digivirasto on itse toteuttanut vaadittavat yhdyskäytävät Suomi.fi-tunnistuspalveluunsa ja näillä ulkomaalaisilla välineillä pääsee siten kirjautumaan julkisiin palveluihin kuten yritysrekisteri (PRH) tai verottajalle.
Yhteenvetosotkusta:* sotku asia koskee kaikkia käytössä olevia kortteja, G2- ja G3-sukupolvia
* kaikkien osapuolien ollessa Suomen sisällä, asialla ei ole merkitystä
* suomalainen kortti ei kelpaa muissa EU-maissa sotkun takia* muiden EU-maiden välineet kelpaavat Suomessa
* sotku koskee varmasti allekirjoituksia, mutta myöskään EU:n web-tunnistus (QWAC) ei toimi
* ainoa korjaus olisi julkistaa G4 korttisukupolvi jolla on valmistajan tekemä sertifiointi

Navigointivalikko