Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Digivirasto/Notifiointisotku

48 merkkiä lisätty, 16. maaliskuuta 2021 kello 19.28
ei muokkausyhteenvetoa
Suomessa henkilökortin allekirjoitusavaimia on tehty vuoden 2000 alusta asti ja kansallinen lainsäädäntö on tehnyt niistä ''omakätistä allekirjoitusta vastaavia'' jo tuolloin - mutta vain Suomessa. Henkilökorttien sirut ovat siitä lähtien kehittyneet turvallisemmiksi ja niitä otettu sitä mukaa käyttöön kun tekniikka on kehittynyt 20 vuoden aikana.
Vuonna 2016 voimaan tullut EIDAS-asetus otti teknisen kehityksen huomioon ja asetti allekirjoituksille yksityiskohtaisia vaatimuksia jotta eri maiden välineillä tehdyt tapahtumat olisivat yhteismitallisia oikeudellisesti.  Asetuksen alkuperäinen ajatus oli, että korttien teknisen toteutuksen sertifioinnin tekee niiden valmistaja eikä käyttäjävaltio. Valmistajia on Euroopassa muutamia, Gemalto, Idemia - jotka eivät tuossa vaiheessa olleet vielä sertifiointia tehneet. Koska asetusta saatettiin voimaan olemassa olevaan ympäristöön, sen tuli ottaa huomioon jo käytössä olleet välineet jotta niiden käyttö voisi jatkua keskeytyksettä ja laajentaa niiden käyttö kattamaan kaikki jäsenmaat. Siten säädettiin siirtymäaika joka sallisi vaatimuksia täyttämättömät olemassa olevat - Suomenkin kortit ''omakätistä allekirjoitusta vastaavassa'' sähköisessä asioinnissa kaikissa EU:n jäsenmaissa.
Siten EIDAS-asetuksen Artikla 51 - Siirtymätoimenpiteet määrittelee seuraavaa:
* [https://esignature.ec.europa.eu/efda/notification-tool/#/screen/browse/list/QSCD_SSCD Qualified Signature/Seal Creation Devices and Secure Signature Creation Devices]
Asetuksen alkuperäinen ajatus oli, että korttien teknisen toteutuksen sertifioinnin tekee niiden valmistaja eikä käyttäjä. Valmistajia on Euroopassa muutamia, Gemalto, Idemia esimerkiksi. Jatkossa jos Suomi julkistaa uusia kortteja, mitään notifiointia tai kertomuksia ei tarvitse yhteisön valvontaelimille lähetellä koska ulkomaalainen korttivalmistaja on ne jo tehnyt. Tähän menee kuitenkin vuosia koska viimeisin sukupolvi otettiin käyttöön 2017 alusta ja kyseisen sukupolven poistuttua käytöstä viimeinen käyttäjälle luovutettu kortti tulee olemaan voimassa viisi vuotta, mahdollisesti 2024-2026 asti.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että suomalaisella henkilökortilla ei voi asioida ulkomaisissa palveluissa kuten EIDAS-asetus alunperin tarkoitti. Asia ei ole vähäpätöinen, siitä osoituksena Digivirasto on itse toteuttanut vaadittavat yhdyskäytävät Suomi.fi-tunnistuspalveluunsa ja näillä ulkomaalaisilla välineillä pääsee siten kirjautumaan julkisiin palveluihin kuten yritysrekisteri (PRH) tai verottajalle.

Navigointivalikko