Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

HYT

2 661 merkkiä lisätty, 11. tammikuuta 2022 kello 14.56
ei muokkausyhteenvetoa
Määritelmällisesti Yksilöintitunnus olisi täsmälleen sama<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p33'/> kuin jo olemassa oleva SATU:
* tunnus on yksilöllinen
* pituus 11 merkkiä<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65' /> (SATU kahdeksan<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65b'/>)
* tunnus tallennetaan Väestötietojärjestelmään<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p34b'/> (siellä on jo SATU)
* jokaisella VTJ:ssä olevalla henkilöllä on ko tunnus
* tunnusta ei muuteta ikinä
Lakiehdotus ottaa huomioon [[Euroopan_Unioni/Lompakko|EU:n lompakkohankkeen]] jossa mobiililaitteen turvasirulle tallennetaan varmenne. Tämän varmenteen sisältä [[Palvelulle|asiointipalvelu]] saisi tämän uuden YksilöintitunnisteenYksilöintitunnuksen<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p34c'/> eikä jo jokaisesta [[Mobiilivarmenne|Mobiilivarmenteesta]] ja [[Henkilökortti|Henkilökortista]] saatavaa SATU-tunnusta<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65c'/>. Tulevaisuudessa palvelun tulisi ottaa erikseen huomioon nykyiset ja tämä uusi tunnus joka löytyisi EU-lompakon uudesta, entisten varmenteiden kanssa epäyhteensopivasta varmenteesta. Luonnosehdotus ei suosittele SATU:n käyttöä koska sen käyttö on vakiintunut vastaavaan käyttöön ja 80 miljoonan määrä voisi muodostua rajoitteeksi tulevaisuudessa<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65d' />.
Lakiluonnoksessa ei poissuljeta mahdollisuutta, että Yksilöintitunnus tulevaisuudessa korvaisi HETU-tunnuksen kokonaan joka lakkaisi olemasta<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p34'/>.
 
== Kustannukset ==
 
 
== Kritiikkiä ==
 
''Ehdotettu yksilöintitunnus olisi rakenteeltaan 11 merkin pituinen merkkijono, jonka viimeinen merkki olisi tarkistusmerkki. Tässä esityksessä ehdotetun rakenteen vaihtoehtoina esityksen valmistelussa arvioitiin myös mahdollisuutta hyödyntää yksilöintitunnuksena VTJ-lain 63 §:ssä tarkoitettua [[SATU|sähköistä asiointitunnusta]] sekä muutamia vaihtoehtoisia toisistaan rakenteeltaan hiukan poikkeavia tunnistevaihtoehtoja.
'' Viitattu: 2022-01-11</ref>
 
<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65b'>[[:Tiedosto:HETU_Luonnos_hallituksen_esitykseksi.pdf]] Sivu 65
''Sähköinen asiointitunnus (jäljempänä SATU) on otettu väestötietojärjestelmässä käyttöön vuonna 1999 osana valtionhallinnon sähköisen asioinnin henkilökortin käyttöönottoa vaatineiden säännösten voimaantuloa. Sen tarkoituksena on ollut yksilöidä sähköisen asioinnin osapuolet. SATU on kahdeksasta desimaaliluvusta (0-9) ja tarkistemerkistä muodostuva yksilöllinen tunniste. Tunnisteen ensimmäinen merkki ei voi olla luku 0 tai 9. Nykyisellä merkkimäärällä tunnisteiden teoreettinen maksimäärä on 80 miljoonaa yksilöllistä tunnistetta.
'' Viitattu: 2022-01-11</ref>
 
<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65c'>[[:Tiedosto:HETU_Luonnos_hallituksen_esitykseksi.pdf]] Sivu 65
''Jokaiselle lain voimaan tullessa elossa olleelle sekä sen jälkeen väestötietojärjestelmään rekisteröidylle henkilölle on luotu VTJ-lain 63 §:n 1 momentissa tarkoitettu tekninen tunnistetieto. Tekninen tunnistetieto muuntuu SATU:ksi erillisellä aktivointitoimenpiteellä, joka tehdään kun henkilölle myönnetään Digi- ja väestötietoviraston henkilövarmenne (esim. poliisin myöntämän henkilökortin yhteydessä käyttöönotettu kansalaisvarmenne) tai jokin muu Suomeen sijoittunut varmentaja käyttää tunnusta vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetussa laissa tarkoitetussa tai vastaavassa tunnistamistarkoitukseen käytettävässä varmenteessa varmenteen haltijan yksilöivänä tunnistetietona. Tällaisia varmentajia ovat mobiilivarmennepalveluita tarjoavat mobiilioperaattorit.
'' Viitattu: 2022-01-11</ref>
 
 
<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65d'>[[:Tiedosto:HETU_Luonnos_hallituksen_esitykseksi.pdf]] Sivu 65
''Nykytilassa SATU on aktivoitu käyttöön vain osalle väestötietojärjestelmään rekisteröidyistä henkilöistä ja sen luovuttamista rajataan tarkkarajaisesti VTJ-lain 43 §:ssä. Tässä yhteydessä SATU:n käytön laajentamista uudeksi yksilöintitunnukseksi ei ehdoteta sen vakiintuneekseni muodostuneen nykyisen käyttötarkoituksen vuoksi. Lisäksi esityksen valmistelussa on arvioitu, että tunnusten rajallinen määrä voisi muodostua ongelmaksi pitkällä aikavälillä.
'' Viitattu: 2022-01-11</ref>
 
</references>
[[Luokka:Tunnukset]]

Navigointivalikko