Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SATU

2 417 merkkiä lisätty, 21. tammikuuta 2022 kello 10.02
Lähdeviittauksi aja tarkennuksia tunnuksen rajoituksista.
'''SATU''' (''sähköinen asiointitunnus'') on toinen, joulukuussa 1999 käyttöönotettu henkilöä yksilöivä tunnus Suomessa. Jokaisella jonka tiedot ovat [[VTJ|väestötietojärjestelmässä]] on myös SATU-tunnus (''ilmeisesti vasta sen aktivoinnin jälkeen, mitä se tarkoittaakin'')<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65b'/>, mutta se paljastuu vasta kun henkilö saa ensimmäisen sähköisen henkilötunnisteen joka sisältää sellaisen. Tästä johtuen jokainen suomalainen ei tiedä omaa SATU-tunnustaan koska mikään henkilötunniste ei ole pakollinen.
Verrattuna [[HETU]]-tunnukseen, SATU on kahdeksanmerkkinen kokonaisluku joka loppuu [[tarkistussumma|tarkistussummaan]]. Ensimmäinen merkki ei voi olla 0 tai 9, eri tunnuksia voi siten olla 80 miljoonaa kappaletta<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65a'/>. Tarkistussumma lasketaan samalla tavalla kuin [[HETU|HETU:ssakin]]. Tunnukseen ei ole koodattu henkilön tietoja kuten syntymäaikaa tai sukupuolta. Tunnuksen käyttöönottovaihessa kokonaislukua kasvatettiin myöntämisjärjestyksessä, nykyään käytännöstä on luovutttu ja numerosta ei voi päätellä sitäkään.
Ensimmäinen SATU-tunnus, numero yksi - myönnettiin tunnuksen käyttöönottovaiheessa pääministerinä olleelle '''Paavo Lipposelle''' (10000001N). Lipposen tunniste on sittemmin vanhentunut, mutta hänen tunnus numero yksi säilyy ikuisesti, kuoleman jälkeenkin.
* [[HETU]]
* [[Yksilöintitunnus]]
 
== Lähteet ==
<references>
<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65a'>[[:Tiedosto:HETU_Luonnos_hallituksen_esitykseksi.pdf]] Sivu 65 ''Sähköinen asiointitunnus (jäljempänä SATU) on otettu väestötietojärjestelmässä käyttöönvuonna 1999 osana valtionhallinnon sähköisen asioinnin henkilökortin käyttöönottoa vaatineiden säännösten voimaantuloa. Sen tarkoituksena on ollut yksilöidä sähköisen asioinnin osapuolet. SATU on kahdeksasta desimaaliluvusta (0-9) ja tarkistemerkistä muodostuva yksilöllinen tunniste. Tunnisteen ensimmäinen merkki ei voi olla luku 0 tai 9. Nykyisellä merkkimäärällä tunnisteiden teoreettinen maksimäärä on 80 miljoonaa yksilöllistä tunnistetta.'' Viitattu: 2022-01-21</ref>
 
<ref name='hetu-lakiluonnos-202201p65b'>[[:Tiedosto:HETU_Luonnos_hallituksen_esitykseksi.pdf]] Sivu 65 ''Jokaiselle lain voimaan tullessa elossa olleelle sekä sen jälkeen väestötietojärjestelmään rekisteröidylle henkilölle on luotu VTJ-lain 63 §:n 1 momentissa tarkoitettu tekninen tunnistetieto. Tekninen tunnistetieto muuntuu SATU:ksi erillisellä aktivointitoimenpiteellä, joka tehdään kun henkilölle myönnetään Digi- ja väestötietoviraston henkilövarmenne (esim. poliisin myöntämän henkilökortin yhteydessä käyttöönotettu kansalaisvarmenne) tai jokin muu Suomeen sijoittunut varmentaja käyttää tunnusta vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetussa laissa tarkoitetussa tai vastaavassa tunnistamistarkoitukseen käytettävässä varmenteessa varmenteen haltijan yksilöivänä tunnistetietona. Tällaisia varmentajia ovat mobiilivarmennepalveluita tarjoavat mobiilioperaattorit. Nykytilassa SATU on aktivoitu käyttöön vain osalle väestötietojärjestelmään rekisteröidyistä henkilöistä ja sen luovuttamista rajataan tarkkarajaisesti VTJ-lain 43 §:ssä. Tässä yhteydessä SATU:n käytön laajentamista uudeksi yksilöintitunnukseksi ei ehdoteta sen vakiintuneekseni muodostuneen nykyisen käyttötarkoituksen vuoksi. Lisäksi esityksen valmistelussa on arvioitu, että tunnusten rajallinen määrä voisi muodostua ongelmaksi pitkällä aikavälillä.'' Viitattu: 2022-01-21</ref>
</references>
[[Luokka:Sanakirja]]
[[Luokka:Tunnukset]]

Navigointivalikko