Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Allekirjoitus

459 merkkiä poistettu, 10. maaliskuuta 2024
== Muodot ==
'''Digitaalisessa allekirjoituksessa''' ei voida toimia kuten paperisessa tapauksessa teknisten rajoitteiden takia. Digitaaliset sisällöt ja niitä kantavat dokumenttiformaatit (tekstit, kuvat, taulukkolaskennat) Käytännössä levinneitä muotoja ovat olleet olemassa ennen digitaalisia allekirjoituksia, ennen arkiasioinnin Adoben kehittämä [[PDF]] ja tietotekniikan ja verkkojen yhdistymistä digitalisaatioksiViron valtion EU-hankkeena kehittämä [[DigiDoc]]. Tämän vuoksi niissä Valtio ei ole ollut alusta lähtien yhtenäistä sovittua tapaa lisätä niihin osapuolien sormenjälkiä laissa tai allekirjoituksia. Mahdollisuus on tullut vasta myöhemminasetuksissa määrännyt eikä suositellut mitään muotoa, viime vuosinamutta julkinen sektori käyttää sisäisesti ja lähettelee esimerkiksi opinto- tai maistraatin todistuksia PDF-muodossa.
Edellämainitusta seuraa, että digitaalisten allekirjoitusten ja niihin liittyvien sisältöjen sitomisessa toisiinsa on kaksi vaihtoehtoaMuotojen valintaan vaikuttaa:* '''tehdään kaikista dokumenttiformaatista uudet versiot''', kuten esimerkiksi PDFmuodon oikeustoimikelpoisuus (täyttää [[eIDAS]]-muotoon lisätään allekirjoitusominaisuus.[[Allekirjoitus#Laatu|laatu]]vaatimukset)* '''säilytetään vanhat formaatit sellaisenaan muotoa käsittelevien ohjelmistojen saatavuus nyt ja sidotaan allekirjoitukset''' luotettavasti toisiinsa tallentamalla ne säiliöön.tulevaisuudessa* ohjelmistojen toimivuus eri järjestelmissä * hyväksyntä asiakirjan osapuolien taholta
Kumpaakin PDF on yritetty maailmanlaajuisesti käytetty ja tehtyyleisesti tunnettu, vaihtelevin tuloksinISO-standardoitu tiedostomuoto. PDF-ohjelmat ovat laajasti saatavilla, mutta ne kaikki eivät osaa luoda ja esittää allekirjoituksia eri käyttöjärjestelmissä ja laitteissa. Koska allekirjoitus on lisätty PDF-muotoon jälkikäteen ja se on osa tiedoston sisältöä, siinä on omat ongelmansa.
'''Uusissa formaateissa''' DigiDoc on paljon haasteita käytössä Virossa, Israelissa ja Norjassa, sekä sitä on käytetty asioinnissa Suomen julkisella ja yksityisellä sektorilla. Viron korkean digitalisaatioasteen takia sen tapahtumamäärät ova valtavia. Ohjelmat ovat ilmaisia, avointa lähdekoodia ja saatavissa useammalle käyttöjärjestelmälle ja laitteelle kuin PDF. DigiDoc on säiliö (lzip-tiedosto) jonka sisään voi lisätä mitä tahansa muita tiedostoja. Säiliön etu on sisällön säilyminen alkuperäisenä ja koskemattomana koska se on kehitetty ainoastaan allekirjoituksessa käytettäväksi. ongelmia):* dokumenttiformaatteja/-muotoja DigiDocin ongelma on loputon määrä* kaikkiin pitää tehdä muutokset erikseen* kaikkien käyttöliittymät ovat erilaisia* kaikkien allekirjoituksia tulkitaan eri tavalla* kaikkien käyttäjien välineisiin pitää asentaa ohjelmistoja* kaikki (lsen huono tunnettavuus Suomessa. koko väestö) pitää kouluttaa käyttämään niitä
'''Säiliön''' ominaisuudet:* jonkun pitää päättääLopulta valinnan tekee sen käyttäjät itse. Esimerkiksi talonyhtiössä voidaan yhdessä sopia käytetty muoto ja kunhan valittu muoto säilyttää todistusvoimansa mahdollisessa oikeuskäsittelyssä, mikä sidoksen tekninen toteutus on* kaikki osapuolet pitää saada sitoutumaan valittuun ratkaisuun* sama allekirjoitus (joukko allekirjoituksia) voi kattaa useita eri dokumentteja* ratkaisu muulla ei ota kantaa nykyisiin eikä tulevaisuuden formaatteihin, kunhan ne ovat tiedostojaole merkitystä.
Säiliöinnissä dokumentit (tekstitMuotoja on muitakin, kuvat jne) "kääritään" allekirjoitukseen laskemalla sisältöä vastaava lisää aiheesta [[tiivisteAllekirjoitus/Muodot|muodot]] kaikista sen tiedostoista ja allekirjoittamalla se käyttäen digitaalisia allekirjoitusvälineitä.  Allekirjoituksessa itse sisältöön ei varsinaisesti kosketa. Allekirjoitus, yleensä sisältöineen, luovutetaan sopimusosapuolille ja sopimus on valmis. Sisältöä vastaava tiiviste ja itse tiivisteen allekirjoitus voidaan julkistaa julkistamatta itse sisältöä. Allekirjoitus on matemaattinen, yksisuuntainen operaatio, joka voidaan perinteisen tavoin todeta aukottomasti oikeaksi myöhemmin-sivulta.
== Laatu ==

Navigointivalikko