DigiSign Client

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DigiSign Client
Digisign.client.logo.png
Kuvaus tunnuslukujen vaihtotyökalu
Käyttöliittymä GUI
Lisenssi kaupallinen
Kotisivu dvv.fi - mPollux Digsign

DigiSign Client on virallinen Digiviraston teettämä henkilökortin ohjelmistopaketti, joka sisältää varmenteiden hallintatyökaluja ja ajureita käyttöjärjestelmään ja sovelluksiin. Ohjelmiston on tehnyt Fujitsu Oy (heidän käyttämä nimi mpollux Digisign Client) ja se on saatavilla Windows, Mac OS X ja Linux-jakeluille (SLES, RHEL, Ubuntu). Nimestään huolimatta ohjelmistolla ei voinut käytännössä digitaalisesti allekirjoittaa mitään pariinkymmeneen ensimmäiseen vuoteen sen olemassaolon aikana, PDF-tiedostojen allekirjoitus on lisätty siihen vasta joulukuussa 2019.

Asennus

Asennuspaketit ja ohjeet löytyvät sivulta:

Ominaisuudet

Tunnistautuminen

Tunnistautuminen vaatii, että verkkopalvelu, johon halutaan tunnistautua, tukee väestörekisterikeskuksen henkilökorttia tai tunnistus.fi tunnistuspalvelua.

Tunnistauduttaessa selain aktivoi kortin lukijalaitteessa ja kysyy PIN1-tunnuslukua. Onnistuneen tunnusluvun syötön jälkeen suojattu https-yhteys (SSL) avataan ja palvelu tietää kuka käyttäjä on.

Ensimmäisen tunnistamisen jälkeen muihin palveluihin kirjauduttaessa PIN1-tunnuslukua ei kysytä jos korttia ei ole välillä poistettu lukijalaitteesta. Kaikki istunnot tyypillisesti sulkeutuvat jos käyttäjä poistaa kortin lukijalaitteesta.

Allekirjoittaminen

pääartikkeli: Allekirjoitus

mPollux Digisign Client nimensä mukaisesti tukee allekirjoittamista. Allekirjoitettava resurssi voi olla omassa laitteessa sijaitseva PDF-tiedosto tai sisältö verkkopalvelussa, jota käytetään web-selaimella.

Palvelussa allekirjoittaminen on mahdollista, jos palvelu tukee mPollux DigiSignin tapaa tehdä digitaalinen allekirjoitus varmenteella (työasemassa ajettavan paikallisen http-palvelun kautta). Tiettävästi tällaista allekirjoitusta tukevaa julkista palvelua ei ole missään tuotantokäytössä.

Kritiikkiä

  • Ohjelmisto on kehitetty suljetulla mallilla, eikä sen ongelmista/vioista voi raportoida mihinkään ohjelmistokehityksen normaaleilla käytännöillä. Havaittuja vikoja:
    • tunnuslukujen vaihto ei toimi Linuxissa, ominaisuus jonka takia ohjelma olisi kannattanut asentaa ylipäätään.
    • ohjelman tekijät eivät ole huomioineet yleisesti käytössä olevaa SELinux-tietoturvajärjestelmää, mikä aiheuttaa sen, että ohjelma täyttää järjestelmän lokit jatkuvilla virheilmoituksilla.
  • Päivityksiä ei toimiteta käyttöjärjestelmien normaaleilla jakelujärjestelmillä, joten ne jäävät usein tekemättä.

Katso myös

Lähteet


Aiheesta muualla