OpenSC

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OpenSC (Open Smart Card) on avoimen lähdekoodin lisenssillä toteutettu laaja älykorttiohjelmisto jonka kaikilla erilaisten korttien tuella ja toiminnoilla ei ole merkitystä suomalaisten virallisten henkilötunnisteiden käyttäjien kannalta.

Suomalaisittain OpenSC-projektilla on mielenkiintoisia vaiheita vuosina ????-???? jolloin sen keskeisiä kehittäjiä olivat Juha Yrjölä ja Antti Tapaninen. Toinen näistä joutui keskeyttämään osallistumisen henkilökohtaisista syistä vuodeksi, jonka aikana projektin muut ulkomaalaiset kehittäjät veivät kehitystä suomalaisten vastustamaan suuntaan ja tahot riitautuivat pysyvästi. Erimielisyyksien johdosta projektin silloinen verkkotunnus opensc.org ja siellä pyörivä Trac-projektinhallintapalvelu lakkasivat toimimasta ja projekti siirrettiin opensc-project.org tunnuksen alle, josta se sittemmin on siirtynyt github.com palveluun. Mikä vaikutus suomalaisten kannalta kaikella oli mm suomalaisen henkilökortin tukeen on epäselvää, ainakaan se ei ole auttanut siinä loppukäyttäjän näkökulmasta.

Uudet kortit ja lukijat

Kortin tyypin rautatunnus (ATR) täytyy olla mäpätty OpenSC-ajuriin joka osaa kommunikoida kortilla olevan käyttöjärjestelmän kanssa (Card Operating System). Lista on kovakoodattu OpenSC-binääreihin, mutta siitä voi tehdä poikkeuksia sitomalla ATR:n ja ajurin /etc/opensc.conf tiedostossa.


Aiheesta muualla