Tarkistussumma

Kohteesta DigiWiki
Versio hetkellä 19. maaliskuuta 2021 kello 23.23 – tehnyt KIVINEN TERO 133366417 (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Tarkistussumma on numerossa tai tiedossa oleva osa joka muodostetaan laskennallisesti ja jonka tietokoneohjelma voi tarkistaa esim syöttövaiheessa helposti ja valittaa välittöm...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarkistussumma on numerossa tai tiedossa oleva osa joka muodostetaan laskennallisesti ja jonka tietokoneohjelma voi tarkistaa esim syöttövaiheessa helposti ja valittaa välittömästi jos se on väärin. Näitä on esim pankkitilinumeroissa, pankkisiirtoijen viitenumerossa, erilaisissa rekisteritunnuksissa, HETU:ssa, ja SATU:ssa[1].

SATU ja HETU

Molemmissa tarkistussumma on luvun viimeinen merkki, eli otetaan pelkät numerot alkuosasta ja lasketaan 31 jakojäännös. Jos lopputulos on alle 10, niin kyseinen numero on tarkistussumma, jos se on kymmenen tai yli, niin sen tilalle laitetaan kirjain aakkosjärjestyksessä niin että kirjaimia G, I, O, ja Q ei käytetä, eli merkit otetaan merkkijonosta "ABCDE FHJKL MNPRS TUVWX Y".

Lähteet

  1. [1] Tarkistusmerkkien laskentamenetelmiä. Eli melkein kaikki mitä olet aina halunnut tietää tarkistusmerkeistä, mutta et ole koskaan tullut kysyneeksi. Teppo Vuori