HETU

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

HETU (henkilötunnus) on jokaiselle suomalaiselle annettu henkilöä yksilöivä tunnus. Toisinaan sitä kutsutaan myös SOTU-tunnukseksi (sosiaaliturvatunnus). Henkilötunnus ei ole salassapidettävä tieto[1]. Sen käsittelystä on säädetty tarkkaan henkilötietolaissa erikseen.

Henkilötunnus voi muuttua jos sen omistajan sukupuoli vaihtuu tai henkilöä halutaan suojella esimerkiksi identiteettivarkauden tapauksessa[2].

Tunnuksen uudistamista valmisteleva työryhmä aloitti työnsä vuoden 2017 syksyllä. Muutoksessa voi muuttua kaikkien tunnukset.[3]. Uudesta tunnuksesta saatetaan poistaa kaikki henkilöön liittyvä kuvaus[4].

Katso myös

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. kaleva.fi 2014-01-26: Virastot myyvät henkilötunnuksia suoramarkkinointiin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kuin Väestörekisterikeskus myyvät kansalaisten henkilötietoja suoramarkkinointitarkoituksiin. Siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Mutta se voi yllättää, että myytäviin tietoihin kuuluu myös henkilötunnus. Toisin kuin yleisesti luullaan, henkilötunnus ei ole salassapidettävä tieto, toteaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.
  2. iltalehti.fi 2016-06-14: Identiteettivarkaus pilasi elämän - tuntematon nainen synnytti Ninan nimissä Nina Alm sai myös tiettävästi ensimmäisenä henkilönä Suomessa uuden henkilötunnuksen loppuosan petostapausten vuoksi. Viitattu: 2016-06-14
  3. Henkilötunnukset menevät uusiksi, ehkä jopa kaikilta Työryhmän välimietintö valmistuu ensi syksynä. Siinä käydään läpi vaihtoehtoja ja ehdotetaan, mihin suuntaan lähdetään. Tämän jälkeen valittua vaihtoehtoa ryhdytään valmistelemaan. Uudistuksen pitäisi valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä. Viitattu: 2017-09-10
  4. Vantaan sanomat: Uusissa henkilötunnuksissa ei välttämättä ole enää genitaalia Viitattu: 2018-08-27