Osuuspankki

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osuuspankki eli OP oli aikanaan ensimmäinen ja tähän mennessä viimeinen pankki joka tuki verkkopankissaan virallista valtion sähköistä henkilökorttia. Kortin tuki sisäänkirjautumisesta poistettiin vuonna 2007 tai 2008.

Vuonna 2003 pankin pilotissa Visa Electron kortteihin oli mahdollista saada valtion kansalaisvarmenne. Varmennemahdollisuus oli tarkoitus laajentaa myöhemmin myös muihin kortteihin[1]. Sittemmin varmenneyhteistyö Väestörekisterikeskuksen kanssa on lopetettu.

Lähteet

  1. op.fi OP-ryhmä toimintakertomus 2003 OP-ryhmä ja Väestörekisterikeskus toteuttivat hankkeen liittää osuuspankin korttiin kansalaisvarmenteen. Varmenne voidaan liittää ensimmäiseksi Visa Electron-korttiin, vuoden 2004 aikana myös muihin kansainvälisiin Visa-kortteihin. Kansalaisvarmenne mahdollistaa kaikkien pankkipalvelujen laajan käytön ja myös oikeudellisesti sitovien sopimusten teon omalta tietokoneelta käymättä pankin konttorissa. Korttia voi käyttää myös muiden palveluntarjoajien, esimerkiksi viranomaisten, palveluissa, joissa kansalaisvarmenne hyväksytään. Sähköisen verkkokaupankäynnin turvallisuutta parannettiin liittämällä Visa- ja Visa Electron -kortteihin turvallisen verkkomaksamisen ominaisuus Verified by Visa. Järjestelmä tunnistaa ostohetkellä luotettavasti sekä maksajan että myyjän ja vähentää siten merkittävästi väärinkäytösten mahdollisuuksia verkkokaupankäynnissä. Vuoden 2003 lopulla aloitettiin EMV-ominaisuuden sisältävän sirun liittäminen kortteihin. EMV on Europayn, MasterCardin ja Visan yhdessä kehittämä turvallinen maksujärjestelmä, jossa asiakas hyväksyy ostoksensa allekirjoituksen sijaan näppäilemällä nelinumeroisen henkilökohtaisen tunnuslukunsa. Ensimmäisenä ominaisuus liitetään Visa Electron -kortteihin, vuoden 2004 aikana myös muihin kansainvälisiin kortteihin. Viitattu: 2016-06-15