Pikaviestimet

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erot palvelun tarjoajalle vuotavien henkilökohtaisten tietojen määrissä eri ohjelmissa ovat merkittäviä. Signal käyttää pelkkää puhelinnumeroa vain henkilöiden yhdistämiseen, Metan Messenger (kuvassa Facebook) kopioi kaiken mitä voi.

Pikaviestimet (eng Instant Messaging, IM) ovat mobiililaitteisiin asennettavia ohjelmia joilla voi viestiä tekstillä, kuvilla ja videoilla ja usein myös ottaa ääni- ja videopuheluita. Useimmissa on kahdenvälisen viestinnän lisäksi myös mahdollisuus luoda ryhmiä ja viestiä kaikkien jäsenien välillä.

Euroopan komissio on suositellut työntekijöitään käyttämään Signal-viestiohjelmaa[1]. 24.3.2022 Euroopan parlamentti, -neuvosto ja komissio sopivat toimenpiteistä jossa suurimmat pikaviestintäalustat kuten Applen iMessage, Metan WhatsApp ja Signal joutuvat avaamaan ja tarjoamaan viestinvälitystä pienempien kanssa niiden niin pyytäessä. Tämä mahdollistaisi viestien, tiedostojen ja puhe- sekä videoyhteyksien pitämisen eri järjestelmien välillä[2].

Messenger

Metan pikaviestiohjelma joka sai alkunsa Facebook-palvelun viesteistä ja siksi sitä toisinaan kutsutaan vielä Facebook-viesteiksi.

Meta on myöntänyt, että palvelu ei kunnioita käyttäjiensä viestisalaisuutta vaan viestit luetaan ja analysoidaan palvelussa jonka jälkeen viestin sisällöstä voi seurata toimenpiteitä niiden lähettäjää kohtaan[3].

WhatsApp

Metan laajasti käytetty pikaviestiohjelma. Palveluun on myös Web-käyttöliittymä, mutta se ei toimi Applen laitteissa enää. Myös harvinaisemmat web-selaimien pääsy on estetty palveluun.

iMessage

Applen pikaviestiohjelma. Toimii vain Applen myymissä laitteissa ja ohjelmissa. Työpöytäkäyttöön löytyy ohjelma vain macOS-käyttöjärjestelmälle.

Signal

Pääministeri Sanna Marin kertoo 8.12.2021 medialle, että on asentanut ainoastaan Signal-ohjelman ministeripuhelimeensa, mikä vahvistaa tietoa Euroopan komission suosituksesta.

Signalin kehitti ja palvelua tuottaa voittoa tavoittelematon säätiö ja sen rinnalla toimiva yritys.

Ohjelman käyttö vaatii matkapuhelimen numeroineen jota käytetään ihmisten yhdistämiseen puhelimen osoitekirjan kautta. Sen käyttöä ei voi aloittaa tabletilla tai tietokoneella asentamatta sitä ensin puhelimeen tai ilman puhelinnumeroa.

Käyttäjien viestintä salataan päästä päähän eikä käytetytyistä salausavaimista löydy kopioita palvelun palvelimilta. Yhdysvaltojen ja muiden maiden viranomaiset ovat toistuvasti pyytäneet käyttäjien viestejä palvelulta, mutta se on kieltäytynyt toimittamasta niitä vedoten, ettei sillä ole pääsyä salaamattomiin viesteihin.

Signalilla on etuja sen pahimpaan kilpailjaan WhatsAppiin verrattuna:

  • viestisalaisuus (palvelimilla)
  • henkilökohtaisten tietojen suoja
  • tuki Applen iPad-laitteille ja Linux-jakeluille
  • ohjelman lähdekoodin avoimuus

Ohjelman käyttäjämäärät räjähtivät Elon Muskin twiitattuaan suosituksensa[4].

Henkilön liittyessä ryhmään, hän ei näe ryhmään aiemmin lähetettyjä viestejä koska niitä ei ole palvelussa eikä toiset päätelaitteet lähetä niitä uudelle jäsenelle.

Signal-desktop on ohjelmoitu TypeScript:llä mikä selittää sen suuren muistinkulutuksen ja hitauden.

Dokumentoimattomia optioita:

signal-desktop --start-in-tray --no-sandbox --use-tray-icon --disable-seccomp-filter-sandbox 


Telegram

Telegramin kehittäjät ovat venäläisiä. Palvelun yhteyksistä Venäjän valtion turvallisuuspalveluihin on esitetty väitteitä mutta todisteita ei olla taidettu esittää kumpaankaan suuntaan. Ohjelman lähdekooodi on salaista ja sen toimintaa ei siten pysty tutkimaan, mutta on yleisesti tiedosssa että se kopioi puhelimen puhelinluettelon ja siellä olevien tiedot palveluun.

Telegram on kuuluisa valtavista ryhmistään jotka voivat olla maksimissaan 200 000 jäsenen kokoisia[5].

Skype

Viber

Jami

Session

Katso myös

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. 2020-03-02 is.fi: Euroopan komissio kehottaa työntekijöitään käyttämään Signalia Euroopan unionin toimeenpaneva elin Euroopan komissio on ohjeistanut työntekijöitään alkaa käyttää Signal-pikaviestisovellusta, Politico kirjoittaa. Tietoturvan parantamiseen tähtäävä ohje koskee ennen kaikkea henkilökunnan viestintää komission ulkopuolelle. Viitattu: 2021-10-08
  2. Deal on Digital Markets Act: EU rules to ensure fair competition and more choice for users During a close to 8-hour long trilogue (three-way talks between Parliament, Council and Commission), EU lawmakers agreed that the largest messaging services (such as Whatsapp, Facebook Messenger or iMessage) will have to open up and interoperate with smaller messaging platforms, if they so request. Users of small or big platforms would then be able to exchange messages, send files or make video calls across messaging apps, thus giving them more choice. As regards interoperability obligation for social networks, co-legislators agreed that such interoperability provisions will be assessed in the future. Viitattu: 2022-03-26
  3. 2018-04-05 mtv.fi Zuckerberg tunnustaa: Facebook lukee kaikki käyttäjien yksityisviestit Messengerissä Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on vahvistanut, että Facebook skannaa kaikki käyttäjien Facebook Messengerissä lähettämät yksityisviestit. Facebook kertoi, että se käyttää yksityisviestien tarkistamiseen samoja työkaluja kuin se käyttää koko sivustolla. Käyttäjät voivat Facebookissa ilmiantaa julkaisuja ja viestejä, jotka rikkovat sivuston sääntöjä vastaan. Yksityisviestien tarkistaminen voi aiheuttaa huolta useissa Facebookin käyttäjissä, vaikka Facebook vakuuttaa, että viestien tarkistamisen takana ovat hyvät tarkoitukset. Viitattu: 2022-04-12
  4. 2021-01-07 twitter.com Elon Musk Use Signal Viitattu: 2022-03-26
  5. telegram.org faq Since Telegram groups can have up to 200,000 members, we support replies, mentions and hashtags that help maintain order and keep communication in large communities efficient. Viitattu: 2022-03-26