Sinuna

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sinunan oli tarkoitus olla virallisista tunnistusvälineistä johdettu, laadullisesti kolmannen asteen tunnistuspalvelu, jonka perustajat Nixu Oyj, Vastuu Group ja Digital Living International julkaisivat sen SisuID-nimellä 13.12.2018[1]. Tunnistuspalvelu oli suunnattu yksityisille henkilöille ja julkisen sektorin käyttöön. Palvelun kehittämistä rahoitettiin myös verovaroilla Eduskunnan Sitra-rahastosta.

Tammikuussa 2022 ilmoitettiin, että hankekokonaisuuden vetäjäksi oli perustettu Suomen Tunnistautumisosuuskunta[2]. Samalla kerrottiin nimen vaihtamisesta, koska Sisu-nimi oli jo käytössä[3]. Nimeksi valittiin lopulta Sinuna.

Palvelu päätettiin lakkauttaa 28. helmikuuta 2024 tarpeettomana[4]

Laatu

Laadullisesti tunnistuksen olisi ilmeisesti ollut tarkoitus olla kolmannen asteen tunnistus (virallinen henkilötodistus -> pankkitunnukset -> Sinuna).

Lehtitietojen mukaan alussa kyse oli kevyestä tunnistautumisesta, joka johdettiin sähköpostista. Myöhemmin sen oli kaavailtu etenevän vahvaksi[5], eli tunnus olisi johdettu pankkitunnuksista tai suoraan passista ja henkilökortista.

Kustannukset

Tunnistautumisen oli tarkoitus olla palveluille kustannustehokkaampi kuin nykyiset ratkaisut[5], kuten viralliseen henkilökorttiin, eli eIDAS-asetuksen mukaisen QWAC-tunnistamiseen perustuva ilmainen ratkaisu.

Tunnistuspalvelua saattoi ostaa liittymättä osuuskuntaan, mutta liittyminen oli suositeltavaa. Osuuskunnan jäsenyys maksoi 10 000 euroa[6].

Keskustelua

Katso myös

Lähteet

  1. Nixu Oyj lehdistötiedote Nixu, Suomen Tilaajavastuu sekä Digital Living International luovat uuden yhteisen sähköisen tunnistamisen ratkaisun julkishallinnon ja yksityisen sektorin käyttöön. Viitattu: 20190204
  2. Tunnistautumisosuuskunnan lehdistötiedote Uusi osuuskunta tuo markkinoille kansallisen tunnistautumispalvelun – tarjoaa vaihtoehdon salasanoille Viitattu: 20220114
  3. Uudella tunnistautumismenetelmällä ei ole vielä nimeä. Aiempi SisuID ei kelpaa, koska Sisu-nimi on jo alalla käytössä. Viitattu: 2022-01-18
  4. Kotimainen Sinuna-kirjautumispalvelu lakkautetaan [1] viitattu 2024-01-19
  5. 5,0 5,1 suomenlehdisto.fi Media-alan yhteinen tunnistautumispalvelu etenee Kesällä perustettu Suomen Tunnistautumisosuuskunta tuli tässä kuussa ulos visiolla alkuun heikosta, sähköpostipohjaisesta ja lopulta vahvasta kansallisesta tunnistautumisratkaisusta. Sen on tarkoitus olla nykyisiä ratkaisuja kustannustehokkaampi vaihtoehto ja tulla käyttöön loppuvuodesta. Media-alan yhteisen kirjautumisen päätavoite on ollut lisätä kirjautunutta käyttöä median palveluissa. Jos nyt kaavailtu ratkaisu etenee vahvaan tunnistautumiseen, se voi tulevaisuudessa helpottaa myös mediapalveluista maksamista. Viitattu: 2022-01-31
  6. Suomen Tunnistautumisosuuskunta webinaari 3.2.2022 Viitattu: 2022-02-03

Aiheesta muualla