Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oikeustoimet

231 merkkiä lisätty, 5. kesäkuuta 2024
ei muokkausyhteenvetoa
Säädöksiä on [[:Luokka:Lait|Suomen laissa]] ja EU:n [[eIDAS]]-asetus. Vastaavaa [[tietosuoja]]-asetusta (GDPR) valvoo Tietosuojavaltuutettu suurehkon toimistonsa avustamana, mutta eIDAS-asetuksen noudattamista Suomessa ei valvo kukaan vaikka sen ''artikla 16'' viittaa seuraamusten olevan samaa tasoa. Siten eIDAS-asetuksen tapauksessa viranomainen ei ole itse aktiivinen osapuoli aloittamaan prosessia ja yksittäisen asioijan rooli korostuu.
 
Vaihtoehdot asioinnin oikeustoimiin:
* kanteluEduskunnan oikeusasiamiehelle** kantelu EIT:lle
* kantelu EU-komissiolle
* haastaminen hallinto-oikeusoikeuteen* rikosilmoituspoliisille
'''Kantelu''' on kevyt vaihtoehto joka suhteessa. Kantelun voi tehdä osapuolen valvovalle viranomaiselle tai [[Eduskunnan oikeusasiamies|Eduskunnan oikeusasiamiehelle]]. Oikeuskansleri valvoo lähinnä valtioneuvoston toimintaa. Valvovan viranomaisen saa tietää toiselta osapuolelta itseltään kysymällä.
Eduskunnan oikeusasiamies neuvoo verkkosivuillaan ja epäselvissä tapauksissa puhelimitse. Asian kannalta on paljon onnesta kiinni kuka toimiston henkilöistä on ensimmäinen kontakti koska digisaatioon suhtaumisen kirjo on laaja. Jos asia etenee ja johtaa langettavaan ratkaisuun, sen suosituksia yleensä noudatetaan ja asiasta uutisoidaan mediassa. Vakavissa tapauksissa oikeusasiamies tekee itse rikosilmoituksen poliisille. Kantelu menetelmänä ja Oikeusasiamies vastaanottavana tahona on yritetty pitää koko väestön tavoitettavissa ja siten se on vahvasti neuvova ja avustava viranomainen joka vaatii prosesin aloittajalta vähiten tietoa ja on maksuton palvelu. Siten se on myös varmaan eniten lähestytty käytetty ja pehmein taho vaihtoehdoista. Jos käsittely oikeusasiamiehellä ei tuota toivottua lopputulosta, siitä voi kannella seuraavaan asteeseen [[EIT|Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen]].

Navigointivalikko