Maksaminen

Kohteesta DigiWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maksaminen eli asiointitapahtuman yhteydessä tapahtuva maksusuoritus. Palvelun ja siellä asioijan välisen tapahtuman yleensä välittää jokin maksupalveluoperaattori. Suomessa niiden toimintaa valvoo Finanssivalvonta (FIVA).

  • laskuttaminen
  • maksaminen heti

Mikäli kuluttaja on maksanut ostoksen credit-ominaisuudella, pankilla on yhteisvastuu myyjän kanssa rahasuorituksen palauttamisesta kuluttajasuojalain mukaisesti. Joskus luottokorttimaksuista on veloitettu lisämaksua, mutta uuden maksupalvelulain myötä veloitusoikeus poistuu EU:n sisällä maksettaessa. Masterpassin ja Apple Payn kaltaiset palvelut, joihin maksu- ja yhteystiedot on kerätty valmiiksi. Ne ovat turvallisia, koska korttinumeroa ei tallenneta laitteeseen tai luovuteta kauppiaalle.

Laskutus

Direct Debit, ELV

Elektronisches Lastschriftverfahren (ELV)


Palvelut

Maksupalvelut aakkosjärjestyksessä.

ApplePay

Adyen on globaali toimija, mutta tukee myös suomalaisia verkkopankkeja yleisten maksukorttien lisäksi.

Avarda on TF Bankin ja Intrum Justitian omistama, vuonna 2015 perustettu suomalainen yritys. Palveluihin kuuluu verkkopalvelun laskutus ja maksutili.

Bambora ONE on ruotsalaisen Bamboran verkkomaksamisen järjestlemä. Sitä tukee mm suosittu Wordpressin WooCommers- verkkokauppamoduuli. Järjestelmä perustuu Lappeenrantalaisen PaybyWay Oy kehittämään Maksukaista ohjelmistoon joka sulautui vuonna 2015 Bamboraan.

Checkout on suomalaisen Checkout Finland Oy:n verkkomaksamisen palvelu. Se tukee verkkopankkeja, Visa- ja Mastercard maksukortteja, laskuttamista ja mobiileja Pivo, MobilePay ja Siirto -maksutapoja sekä Checkout Puoti joka toimii ilman verkkokauppaa.

Collector toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Maksutapoina lasku ja osamaksu, sekä Collector-tili.

Everyday on suomalaisen OPR-Vakuus Oy tuottama verkkomaksamiseen tarkoitettu lasku- ja osamaksupalvelu. Palvelu on kauppiaalle maksuton.

iZettle on Applen kassapalvelu.

Klarna on vuonna 2005 perustettu ruotsalainen verkkomaksamiseen erikoistunut yritys joka toimii EU-maiden lisäksi Yhdysvalloissa.

Maksuturva tukee yli 20 eri maksutapaa: eri laskutyypit, erämaksut, maksukortit, PayPal ja uusimmat mobiilimaksamisen tavat.

MobilePay on Danske Pankin älypuhelimen maksujärjestelmä.

NETS on tanskalainen korttimaksamiseen erikoistunut yritys joka vuonna 2012 osti suomalaisen Luottokunta Oy:n. Yrityksen tärkeimmät tuotteet ovat Visa- ja MasterCard kortit ja kauppiaiden korttimaksupäätteet ja -automaatit.

PayEx tukee maksukortteja, verkkopankkeja, laskua, PayPalia, MasterCardin Masterpass lompakkoa ja Mobilepaytä.

PayPal maksutavan käyttö ei välttämättä vaadi maksajalta PayPal-tiliä, jos maksu tapahtuu maksukortilla.

Paytrail on vuonna 2007 perustettu Suomen Verkkomaksut nimellä ja erikoistunut verkkomaksamiseen.

Pivo Kassa on Osuuspankin kuukausimaksullinen kassalaite, kuittitulostin, käteislipas, viivakoodinlukija ja korttipääte. Varastonhallinta ja raportointi. Kassatapahtumista ja verkkokaupan ostoksista veloitetaan tapahtumapohjaisesti.

Poplatek

Siirto on vuonna 2017 julkaistu pankkien ja eri maksuoperaattoreiden (Nets, Paytrail, Maksuturva) yhteinen rahansiirtojärjestelmä.

Stripe

Svea ja sen Sveawebpay verkkomaksamisen palvelu.